Populaire berichten

zaterdag 30 juli 2011

Griekse steun opnieuw in gevaar


- Een mooi nieuwsbericht wat mijn betoog ondersteunt. Door Griekenland te blijven financieren gebeurt juist dat waar ze eigenlijk bang voor zijn !


Griekse steun opnieuw in gevaar

Laatste update:  30 juli 2011 14:50info

AMSTERDAM – De stijgende rente op Italiaanse en Spaanse staatsleningen vormt een bedreiging voor het steunpakket voor Griekenland. Dit melden verschillende media zaterdag.

Foto:  AFP
Italië en Spanje hebben beide nog geen steun aangevraagd van het Europese noodfonds. Hierdoor doen ze wel mee aan het noodfonds en dragen ze dus geld bij aan sten voor Griekenland, Portugal en Ierland.
Italië en Spanje moeten nu rond de 6 procent rente betalen als zij nieuwe leningen afsluiten, maar Griekenland krijgt in september als het goed is een lening met 3,5 procent rente van het Europees noodfonds. Italië en Spanje maken dus verlies hierop.In het akkoord is afgesproken dat landen die meer rente moeten betalen dan ze terugkrijgen geen steun hoeven te verlenen. Dit kan een volgende probleem zijn in de steun voor Griekenland.

Bijdragen

Het hangt ervan af of Italië en Spanje er daadwerkelijk van afzien om bij te dragen aan een nieuwe steunronde. Beide landen hebben dit nog niet aangegeven, zo schrijft persbureau Reuters.
Italië levert een forse bijdrage van 17,9 procent aan het Europese noodfonds, Spanje draagt voor 11,1 procent bij.
Verder zou een nieuwe uitbetaling aan Griekenland ervoor kunnen zorgen dat de rentekosten van Italië en Spanje opnieuw gaan stijgen, waardoor ze op den duur ook aan het infuus van het noodfonds moeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten