Populaire berichten

vrijdag 16 september 2011

Europa heeft het gehad 'met dat getalm van die kut-Grieken'

- Nou het begint langzaam tot iedereen door te dringen, hopelijk niet te laat.


Het geduld met Griekenland is helemaal op bij de rest van de Europese Unie. Wat tot voor kort nog als onbestaanbaar gold, is onder diplomaten achter hun gesloten deuren al gemeengoed: Griekenland is 'op weg naar de uitgang'.
Het idee komt van de Duitse eurocommissaris Oettinger: hang op alle EU-gebouwen de vlag halfstok van eurolanden als Griekenland die een puinhoop maken van hun begroting. 'Dat is weliswaar symbolisch maar het heeft een groot afschrikwekkend effect', aldus Oettinger.

Het zal niet gebeuren, de rest van de Europese Commissie voelt niets voor zo'n bijna-doodverklaring van Griekenland. Maar de boodschap van Oettinger klinkt achter vele gesloten deuren in Brussel. Het geduld met de Grieken is op. Of zoals een keurige diplomaat het uiterst ondiplomatiek verwoordt: 'We hebben het gewoon gehad met dat getalm van die kut-Grieken'.

Vrijdag zal de Griekse minister van Financiën Venizelos zijn eurocollega's opnieuw verzekeren - hand op het hart, de Acropolis én de Olympus - dat hij nu echt zijn leven betert. Dat hij dit keer wél de hem opgelegde bezuinigingen haalt, in ruil waarvoor Athene vorig jaar 110 miljard euro kon lenen van de EU en het Internationaal Monetair Fonds.

Pleisters plakken is voorbij
Venizelos doet er goed aan zijn beloften waar te maken. Anders draaien de EU en het IMF de geldkraan namelijk dicht en valt Griekenland om. 'Griekenland staat niet alleen voor de deur van faillissement maar ook voor de uitgang van de eurozone', zegt een diplomaat. Een ander: 'De tijd van pleisters plakken is definitief voorbij.'

Harde taal die drie maanden geleden niet gebezigd werd uit angst dat de financiële markten de eurozone in nog grotere ellende zouden storten. Politici en diplomaten zijn deze vrees voorbij. Neem de Duitse minister Rösler (Economische Zaken) die afgelopen zondag openlijk verklaarde dat er geen taboe rust op een faillissement van Griekenland. Het Nederlandse kabinet bepleitte enkele dagen eerder dat eurozondaars in de toekomst de euro ontnomen moet worden.

Afgebroken controlebezoek
De omslag heeft alles te maken met het vorige week afgebroken controlebezoek aan Athene van de Europese Centrale Bank, de Commissie en het IMF. De 'trojka' stelde vast dat de Griekse regering door onwil en onkunde afdwaalt van het opgelegde bezuinigingspad. Er wordt onvoldoende gesaneerd, geprivatiseerd en hervormd, waardoor het tekort dit jaar ruim 1 procent boven de doelstelling (7,6 procent) uit dreigt te komen. Zelfs de belofte van eind 2009 voor betrouwbaarder statistieken - Griekenland loog zich tien jaar geleden met vervalste cijfers de eurozone binnen - is nog steeds niet waargemaakt. 'De berekeningen worden nog steeds door dezelfde fraudeurs gefabriceerd', zegt een betrokken EU-expert.

'Ongelooflijk', verzucht een diplomaat. 'Het is een echt schandaal.' Gefrustreerd haalt hij het gezegde aan dat je een paard naar de bron kunt leiden maar  niet kan dwingen te drinken. En wat als het paard (Griekenland) blijft weigeren te drinken (bezuinigen)? 'Dan gaat het paard dood', antwoordt de diplomaat.

Overal verwijten
Een collega van hem uit een land met een lange kustlijn, gebruikt de metafoor van het zinkende schip om zijn boosheid over Athene te ventileren. 'Je kunt niet blijven pompen. Er komt een moment dat de kapitein zegt: in de reddingssloepen, verlaat het schip.'

De verwijten aan het Griekse adres klinken overal. Dat de Griekse oppositieleider Samaras nog steeds de bezuinigingen tegenwerkt: 'beschamend'. Dat financiënminister Venizelos een machtsstrijd uitvecht met premier Papandreou; 'verbijsterend'. Dat de regering de kans om door te pakken heeft laten lopen: 'ontgoochelend'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten