Populaire berichten

woensdag 21 september 2011

Gebruik noodfonds voor steun aan banken


- Lijkt mij een logisch plan. Als je geen geld meer verspild aan griekenland wil je natuurlijk niet dat er een domino-effect ontstaat. Hier heb ik deze hele simpele oplossing voor betoogd, iets wat we al eerder gedaan hebben. Nederlandse banken zullen dit niet nodig hebben, maar misschien enkele banken in de zwakke zuidelijke landen. Duitsland en Frankrijk kunnen hun eigen banken wel overeind houden. Uiteraard kan je banken  wel dwingen om dit terug te betalen itt de Grieken.

WASHINGTON (AFN) - Het noodfonds voor eurolanden (EFSF) moet kunnen worden ingezet om Europese banken van extra kapitaal te voorzien. Dat zei IMF-directeur José Viñals woensdag in een toelichting op een rapport over de risico's voor de internationale financiële stabiliteit.
Volgens het Internationaal Monetair Fonds hebben diverse Europese banken dringend extra kapitaal nodig om de schokken van de schuldencrisis op te vangen. Die middelen moeten zij in principe op de markt ophalen, maar als dat niet mogelijk is moeten overheden volgens het fonds bereid zijn banken met kapitaalinjecties te ondersteunen.
Landen met ,,diepe zakken'' moeten dat volgens de Spaanse econoom aankunnen. ,,Maar als dat niet mogelijk is, moet als ultiem redmiddel geld uit het EFSF worden gebruikt om banken te helpen.''
Het EFSF werd vorig jaar opgetuigd om eurolanden met financiële problemen bij te staan. De regeringsleiders van de eurozone besloten eind juli om het fonds te versterken, door het onder meer de mogelijkheid te geven obligaties van probleemlanden op te kopen. Die afspraken moeten nog door de parlementen van de lidstaten worden goedgekeurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten