Populaire berichten

donderdag 29 september 2011

Grieks reddingsplan, versie tig

- Lijkt me een prima plan. Maar de Grieken gaan hier niet aan meewerken. En zo'n bedrijf reorganiseren zal al helemaal niet lukken omdat die vakbonden daar alles platgooien.
Iedereen vergeet maar dat de Grieken niet willen veranderen en dus failliet willen gaan. Accepteer dat gewoon en laat de schulden van die gasten niet oplopen waarmee je het allemaal erger maakt.

http://www.iex.nl/Column/67067/Grieks-reddingsplan-versie-tig.aspx


En weer ligt er een 'geheim' reddingsplan op straat. Dat is natuurlijk geen toeval, want door lekken kan worden afgetast hoe de markt dit plan zou opvatten, mocht het niet meer geheim zijn. Maar dit keer keer hebben ze er wel veel moeite voor gedaan om het te laten lekken. Op  de website van rolandberger kunt u het vinden.
Het plan heet “EURECA”, onderschrift 'het geheime plan hoe Griekenland gered moet worden'. Het plan bestaat uit zes punten:
1) Griekenland bepaalt welke publieke bezittingen er in een apart vehikel komen. Dan moet u denken aan banken, onroerend goed, telefoonmaatschappijen, havens, elektriciteitsmaatschappijen, etc. Duitsland heeft er al ervaring mee in de Treuhand. U snapt hoe het genoemd gaat worden: εμπιστοσ?νη, Treuhand in het Grieks.
2) Dit vehikel wordt gekocht door Europese instituten en gefinancierd door de eurostaten.
3) Met de opbrengst van 125 miljard euro kan Griekenland zijn staatsschuld terugkopen. Met korting natuurlijk. Immers een tienjarige obligatie doet 42% (rente 21%). Oftewel als Griekenland voor 420 euro aan obligaties koopt, daalt de staatschuld met 1000 euro. Volgens Credit Suisse kan de Griekse schuld-bbpratio dalen naar 88%. Daarmee komt het onder Amerika uit. Als Griekenland daadwerkelijk gaat kopen, zal de koers van deze obligaties stijgen, waardoor de afname van de staatschuld minder wordt. Maar dat is geen punt van zorg, eerder een punt van opluchting.
4) Het nieuwe instituut, de Griekse Treuhand zou zelf ook nog een 20 miljard euro investeren om de waarde van deze bezittingen met 50 miljard euro te laten toenemen. U begrijpt het al, een Griekse elektriciteitsmaatschappij verkoop je niet zomaar, daar moet eerst wat aan opgekalefaterd worden. Maar zoals zerohedge het al aangeeft; een consultancybureau kan een investering van 20 miljard snel 50 miljard euro waard kan laten worden.
5) Het vehikel moet per eind 2025 alle bezittingen hebben verkocht. De overopbrengst gaat naar Griekenland na aftrek van fees en rente.
6) Het zou daarmee een eind moeten maken aan alle speculatie tegen de Griekenland en dus ook de overige PIIGS-landen.
Ik kan  niet anders zeggen dan dat het me een goed plan lijkt. Het verandert natuurlijk nog niets aan de concurrentiepositie van Griekenland, maar een stap tegelijkertijd. En u weet natuurlijk al dat er flink gestaakt zal worden tegen deze plannen, maar ja what else is new. Ik zou zeggen doen, want leuker kunnen we het toch niet maken.

Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor het SNS Nederlands Aandelenfonds. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten