Populaire berichten

woensdag 7 september 2011

Stemming slaat om

-Op de financiele markten wordt een 88% kans op een faillisement ingeschat. Zou de stekker er dan toch uitgetrokken worden ? Hopelijk voor het 2e noodpakket. Uiteraard zonde van het geld dat we in het eerste pakket hebben gestoken, maar nogmaals op dit moment nog steeds de beste optie ! 

Langzamerhand lijkt iedereen het geloof in Griekenland te verliezen. Analisten denken al niet meer dat het tweede reddingsplan van 21 juli gaat werken.
Politici zijn de Griekse laksheid zat. En prominenten langs de zijlijn opperen hardop dat Griekenland beter uit de euro gezet kan worden.
Tekenend is de reactie van minister Jan Kees de Jager van Financiën op de toestanden in Griekenland. Vrijdag zei hij dat er ‘nog geen groot probleem’ is met de Grieken. Dinsdagavond na een beraad in Berlijn sprak hij plots zijn ‘grote zorgen’ uit.
Het ziet er niet best uit voor Griekenland. Er staat een tweede noodpakket in de steigers van € 109 mrd aan leningen van eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Daarbovenop zouden banken en andere private partijen € 106 mrd aan de redding moeten bijdragen.
Maar het begint aan alle kanten te wringen. De private bijdrage lijkt moeizaam van de grond te komen, nationale parlementen hebben moeite met opnieuw een forse lening en aan de almaar oplopende Griekse rente is te zien dat beleggers er ook amper vertrouwen in hebben.
In die tumult wordt ook nog eens bekend dat Griekenland wederom zijn zaakjes niet op orde heeft. Net als drie maanden geleden heeft het land achterstanden opgelopen. In theorie kunnen de EU en het IMF soepeler voorwaarden aanbieden, maar pikt de politiek dat nog?
De Jager en zijn collega-ministers kunnen niet anders dan streng zijn voor Griekenland. De eurolanden hebben de leenvoorwaarden al fors versoepeld. Het is aan de Grieken om nu de afgesproken bezuinigingen te realiseren. Daar kan absoluut niet mee gemarchandeerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten