Populaire berichten

donderdag 22 september 2011

Zal Europa overleven?


- Artikel van iex.nl. Hierin wordt uitgelegd hoe de ECB de situatie verergerd. Ik verbaas mij hier echt over, immers daar zitten toch echt mensen met goede kennis van de financiele markten zou je zeggen. Of speelt hier toch ook politiek een rol, beleid om in goede voet te komen met mensen ? Voor leuke baantjes nadat hun periode erop zit ?
De ECB koopt dus doodleuk op flinke schaal schulden op van zuidelijke landen en speelt dus indirect voor steunfonds. De ECB zorgt hierdoor indirect voor besmetting van deze crisis naar gezonde landen. Ben ik de enige die dit zo ziet ? Nee , er zijn niet voor niks al 2 bestuursleden opgestapt. Zo moeten we ons in deze crisis dus niet alleen druk maken om de fraude van de Grieken, een slappe Minister de Jager, maar ook om onze eigen (onafhankelijke) ECB !

Van de week mocht ik aanzitten bij het seminar ‘Will Europe survive?’ van de Financial Times en Credit Suisse. Hoewel de bezorging van de Financial Times vaak te wensen overlaat, is de inhoud vaak onmisbaar vanwege de kwaliteit. De aanwezigen waren Wolfgang Munchau van de Financial Times, Pier Carlo Padoan, chief economist van de OECD en Marshall Auerback, een bekende Canadese econoom en Helen Haworth, hoofd obligaties bij Credit Suisse.
En hoop knappe koppen bij elkaar, zullen we maar zeggen. Een van de meest bijzondere constateringen was dat de ECB geen centrale bank meer is, maar een fiscale tussenpersoon. Immers met het opkopen van de staatsobligaties van de zuidelijke landen, zijn wij indirect allemaal verantwoordelijk geworden voor dit stukje van hun staatsschuld.  
De heren Weber en Stark van de ECB waren het niet met deze rol eens en dus stapten ze op, waarmee het Duitse gehalte (niet alleen qua nationaliteit, maar vooral qua mentaliteit) er sterk op achterging.
Net als Nederland 
Even rekenen; NL is 5,7% van de ECB, het vijfde land van Europa, na Duitsland 27%, Frankrijk 20%, Italië 18% en Spanje 12%. Er is nu voor 152 miljard euro gekocht. Wij hebben via de ECB dus 8,5 miljard euro aan dit soort leningen, ongeveer 500 euro per persoon. De bedoeling was dat de ECB een opvolger van de Bundesbank zou worden, maar dat beeld is verder weg dan ooit.
Verder viel op dat er bij het seminar een Portugees lid van het Europarlement aanwezig was. De vraag die zij stelde was net zo lang als alle vragen samen en was geen vraag maar een statement. Het kwam er op neer dat alle Portugezen nog wel voorstander van de euro waren, hoewel Europa (in dit geval een lekker vaag begrip) de Portugezen heeft aangezet tot consumeren waardoor ze nu op de blaren zitten. Gelukkig blijken Portugese politici net zo te zijn als Nederlandse; anderen hebben het gedaan.
Maar het ging op het seminar niet alleen over problemen, er werd ook in oplossingen gedacht. Een van de oplossing is natuurlijk een “ordely default”. Zoals een van de gastsprekers zei: ‘Als politici het over een orderly default hebben, moeten ze eens met de regeringen van Zuid-Amerikaanse landen praten. “A default is never orderly”.
Munchau zag drie mogelijke oplossingen:
  1. Iedereen op Duitse leest. Dat word tien jaar pijn lijden, maar dan ben je er ook.
  2. Een fiscale unie met Eurobonds. Persoonlijk vertrouw ik de politiek in de Zuidelijke landen daar te weinig voor. Ik verwacht dat de politiek in de Noordelijke landen te weinig zal doen om harde regels in te stellen. Dat hebben we de afgelopen twaalf jaar wel geleerd. Toegegeven, de meeste succesvolle monetaire unies zijn ook fiscale unies.
  3. Een monetaire oplossing met ECB-obligaties. Het is niet de taak van de ECB, maar ze zijn de enige die er toe in staat zijn.
Fiscale hervormingen 
Ook kregen we een beeld van wat Amerikanen nu van deze crisis dachten. Ze trekken hun geld nu snel terug uit Europa, omdat ze een punt zien waarop de Europeanen uiteindelijk toch de foute beslissingen maken. Dat verklaart gelijk ook de slechte performance van Europese aandelen ten opzichte van de Amerikaanse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten