Populaire berichten

maandag 31 oktober 2011

Grieken houden referendum over akkoord EU-top

- Nou dat is al sneller dan ik dacht. Waar ik in mijn betoog "waarom steun aan de grieken juist een crisis zal veroorzaken"  al waarschuw voor een referendum van de Grieken over de terugbetaling van ons belastinggeld (net als in IJsland), is men kennelijk nu van plan om volgend jaar al een referendum te houden. Gaat mij benieuwen hoe deze soap gaat lopen. De politiek is natuurlijk tot veel in staat. Persoonlijk had ik verwacht dat ze zoiets pas zouden doen als ze nog meer staatsschuld hebben overgeheveld naar de europesche belastingbetaler. Uiteraard zegt dit nieuwsbericht nog vrij weinig en is het nog maar afwachten of het er gaat komen en waar het precies over zal gaan. Zou toch humor zijn als het de Grieken zelf zijn die ons gaan redden van deze situatie :-)


ATHENE - De Griekse regering houdt een referendum over het jongste Europese financiële hulppakket aan het land.

Foto:  ANP
De regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet, zei de Griekse premier George Papandreou maandag.
''Wij vertrouwen de burgers, we geloven in hun oordeel en in hun besluit'', hield Papandreou het parlement voor.


Volgens een peiling afgelopen zaterdag ziet bijna 60 procent van de Grieken het akkoord van de EU-top voor een nieuw hulppakket van 130 miljard euro als negatief of waarschijnlijk negatief.
Griekenland was afgelopen week nog het toneel van massabetogingen tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering.

Details

Minister van Financiën Evangelos Venizelos zei later dat het referendum pas wordt gehouden als alle details van het akkoord van de EU-top zijn uitgewerkt. Dat zal volgens hem niet eerder zijn dan begin 2012.
''Ik kan niet langer peilingen aanzien waar een meerderheid zich tegen noodhulp keert, maar tegelijk in de euro wil blijven'', voegde Venizelos er nog aan toe.
De Europese Commissie wilde bij monde van een woordvoerder van EU-voorzitter José Manuel Barosso ''op dit moment nog geen commentaar geven'' op de jongste ontwikkelingen in Griekenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten