Populaire berichten

donderdag 27 oktober 2011

Griekenland failliet of niet ?

- Door het huidige plan is het de vraag of Griekenland nu al feitelijk failliet is of niet ? Als een land failliet is betaalt het nml nog 40%-50% van zijn schulden af. De private sector (banken, verzekeraars,pensioenfondsen) wordt verplicht om "vrijwillig" 50% af te schrijven op hun Griekse schulden. De vraag is natuurlijk, waarom zouden ze dat doen ? Ik denk dat de reden puur is voor de Goodwill. Griekenland is of gaat sowieso failliet en dus zullen ze sowieso niet meer dan 50% gaan krijgen. Echter ze hebben in de toekomst misschien wel steun nodig mocht de situatie uit de hand lopen. Als bankbestuurder ben je in zo'n situatie natuurlijk wel de lul als je eerst weigerde mee te werken aan een "oplossing" en daarna steun nodig hebt van je regering (of noodfonds).
Feitelijk is Griekenland nu dus failliet. Ze proberen alleen ervoor te zorgen dat de financiele wereld die deze schulden heeft verzekerd niet uit hoeft te betalen. Dus alle pensioenfondsen die hun risico enigszins afgedekt hadden met een CDS (=verzekering) zijn nu dus de lul.
Helemaal raar is natuurlijk dat de hele steek van onze hulp aan griekenland was om onze financiele sector te beschermen, om een domino-effect te voorkomen. Zoals constant blijkt in deze soap worden we keer op keer voorgelogen. De financiele sector wordt verplicht om feitelijk een failliesement te accepteren en daarnaast op eigen kracht zijn buffers verhogen naar 9% van hun balans. Rest de vraag waarom we ze blijven helpen ? Op dit moment wordt alleen de ECB nog beschermt en onze eigen belastingcenten die we al aan Griekenland verbrast hebben. Als we ze niet hadden geholpen dan hadden we de ECB en onszelf niet hoeven te beschermen en had de financiele sector in hetzelfde schuitje gezeten als nu. Hoe bizar !
Volgend artikel legt uit hoe de schulden nu verdeeld zijn. De schulden zitten nu op het niveau van Italie, maar met een flink rottere samenleving en een krimpende economie. Italie staat er echt veel beter voor, maar daar maakt men zich al zorgen. Voor Griekenland blijven de problemen dus. Op korte termijn zullen vanaf dit niveau de schulden weer blijven stijgen. Uiteraard zal het allemaal weer tegenvallen tov wat men verwachte en wordt Griekenland gedwongen van alles en nog wat te doen. Uiteraard zullen de Grieken dit niet pikken. Het scenario veranderd dus ook niet. Sterker nog, de financiele sector heeft al een failliesement moeten accepteren en de rest van de Griekse schuld wordt overgeheveld naar de europesche belastingbetaler die alsnog in de toekomst het gelag gaat betalen !


Here Is How The 50% Greek Haircut Is Actually Just 28%

Tyler Durden's picture

Just the math, something Europe is unable to do:
  • Greece has €350 billion in total debt including about €70 billion in Troika "post-petition" loans; these are untouched.
  • Of the €280 billion, roughly €75 billion is held by the ECB: this, like the Troika loans, will be untouched.
  • This leaves just ~€200 billion in actual debt to undergo a haircut.
  • Apply a 50% haircut to this debt (ignoring the fact that of this about €35 billion is held by Greek pension funds, and once the realization that Greek pensions have been cut in half dawns upon the population, the result will be the biggest riots ever seen in Athens yet).
  • Total debt to be cut: just about €100 billion.
  • Hence, of the total €350 billion, just €100 billion is eliminated, most of it used to backstop and service Greek pension and retirement obligations
  • €250, or the residual, of €350, the original, means 72%, or a 28% haircut. 
  • Greek GDP was €230 billion on December 31, 2010 and declining fast.
  • And that is how a 50% haircut is "cut" almost in half

Geen opmerkingen:

Een reactie posten