Populaire berichten

woensdag 5 oktober 2011

Langs oude sluiproute loopt Griekse staatskas vol


- Dit bericht gaat natuurlijk weer nergens over. Waar ik in mijn betoog "waarom steun aan de grieken juist een crisis zal veroorzaken" al meld over de extra verliezen die we gaan lijden op de Griekse schulden omdat de ECB de Griekse banken blijft herfinancieren terwijl de Grieken hun geld wegsluizen. Nu wordt via deze weg ook nog eens de Griekse overheid gefinancieerd. Dat is natuurlijk het smerige van de financiele wereld, omdat mensen die wereld niet begrijpen en bijna niemand nog het overzicht heeft, (politici nog het minst van allemaal) kunnen dit soort dingen gebeuren.

Grote vraag blijft nog steeds, waarom werkt de ECB hier aan mee ? Dat dit gebeurd terwijl er een fransman aan het hoofd staat , terwijl Duitse leden zijn opgestapt is natuurlijk geen toeval. Volgende roerganger wordt waarschijnlijk een Italiaan.
En wij blijven maar het brave jongetje dat danst omdat de grote landen dat vragen. Wanneer gaan we nou eens politici krijgen met ballen en niet zo'n mietje als de Jager.


Langs oude sluiproute loopt Griekse staatskas vol

Jule Hinrichs
woensdag 05 oktober 2011, 08:49
update: woensdag 05 oktober 2011, 08:51


De Griekse schatkist blijkt beter gevuld dan gedacht. Met dank aan de Europese Centrale Bank.

De Europese Centrale Bank (ECB) brengt geld naar Griekenland via het Europese noodfonds. Maar er is ook nog een sluiproute via de centrale bank in Frankfurt, en die verklaart hoe het mogelijk is dat Athene het onverwacht langer dan verwacht kan uitzingen zonder het nieuwe pakket van ¤8 mrd uit datzelfde noodfonds.
Minister van financiën Evangelos Venizelos bevestigde tegenover zijn collega’s in de eurogroep eerdere berichten dat Athene tot midden november aan zijn verplichtingen kan voldoen. En dat terwijl de Griekse regering aanvankelijk zei dat de schatkist begin oktober leeg zou zijn.
Dat is mede ‘te danken’ aan de ECB, zo legt hoofdeconoom Gikas Hardouvelis van Eurobank uit.
Kortlopend schatkistpapier
‘Het is heel eenvoudig. De Griekse staat geeft nog altijd kortlopend schatkistpapier uit, met een looptijd van enkele weken tot enkele maanden. Zo’n uitgifte wordt in z'n geheel geplaatst bij de Griekse banken. Die kloppen vervolgens weer aan bij het ECB-loket om het om te ruilen voor geld.’ Op deze manier financiert de ECB de Griekse staat.
De econoom van de grootste Griekse commerciële bank zegt het niet anders te kunnen zien dan als begrotingssteun van de ECB aan Griekenland. Een paar weken geleden haalde Athene langs deze weg al ¤1,6 mrd uit de markt.
Dit roept meteen de vraag op of de Griekse overheid commerciële banken kan dwingen het kortlopende schuldpapier te kopen en zo indirecte ECB-financiering te regelen. Hardouvelis geeft eerst het politiek correcte antwoord: ‘De banken zijn onafhankelijk. Ze beslissen zelf.’
Maar hij hoeft nauwelijks uitgedaagd te worden om eraan toe te voegen: ‘Maar de staat heeft wel macht over de banken.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten