Populaire berichten

woensdag 12 oktober 2011

Slowakije stemt niet in met noodfonds

- Hulde voor de Slowaken :-) Jammer dat ze waarschijnlijk volgende week alsnog in zullen stemmen met de verhoging van het fonds. En daar maakt de lokale PVDA er gebruik van om de regering te laten vallen. In Nederland durven ze dat niet.


AMSTERDAM - Het Slowaakse parlement heeft dinsdagavond niet ingestemd met de verruiming van de mogelijkheden van het noodfonds voor eurolanden (EFSF) en de toekenning van extra noodhulp aan Griekenland.

Het parlement kon in een lang debat niet de steun krijgen van de coalitiepartij SaS. De liberale partij is het er niet mee eens dat Slowakije als op een na armste land van de eurozone moet meebetalen aan de redding van rijkere eurolanden. De partij liet eerder op de dag al weten zich te onthouden van stemmen.
De mislukte stemming is voor de regering aanleiding om op te stappen.


Mogelijk wordt het noodfonds in een nieuwe stemming - die later deze week gehouden zou kunnen worden - alsnog goedgekeurd. Dan zou de regering steun kunnen krijgen van de grootste oppositiepartij. Die zou dan voor het voorstel willen stemmen, omdat de regering dan is afgetreden. De partij Smer-SD wil dan wel dat er snel nieuwe verkiezingen komen.

Cruciaal

De stemming over het EFSF in het Slowaakse parlement is cruciaal voor Europa, omdat de veranderingen aan het noodfonds alleen van kracht kunnen worden als alle eurolanden die steunen. Slowakije was het laatste land dat daarover moest stemmen.
Op 21 juli spraken de euroleiders af de bijdrages aan het fonds te verhogen tot in totaal 780 miljard en de bevoegdheden van het noodfonds flink te verruimen.  Het Europese noodfonds leent geld uit aan eurolanden met financiële problemen, zoals Griekenland, Portugal en Ierland.

Smeken

De Slowaakse premier Iveta Radicova hoopte op een goedkeuring. Ze smeekte de parlementariërs voor de stemming nog de verruiming van het noodfonds goed te keuren.
''Ik smeek u. Vertrouw deze regering, de belangen en de betrouwbaarheid van Slowakije zijn de meest waardevolle dingen die ik ken, die ik heb en die ik te bieden heb''.
De Europese Commissie zei eerder op de dag ''heel erg'' te hopen dat Slowakije instemt met de uitbreiding van de mogelijkheden van het fonds. Maar na de stemming was er nog geen reactie vanuit Brussel.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager van Financiën wil de ontwikkelingen in Slowakije eerst afwachten. Hij verwijst naar berichten uit Slowaakse parlementskringen dat er later deze week een nieuwe stemming komt.
De Jager zei in een debat in de Eerste Kamer over het noodfonds voor de euro dat Slowakije de internationale verplichtingen kent om het noodfonds deze week te ratificeren. Maar hij vindt het ''heel lastig'' om met een beschuldigende vinger naar Slowakije te wijzen.
Het Slowaakse nee is volgens De Jager geen reden om het proces in Nederland niet af te ronden. Dat doet de Senaat dinsdagavond laat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten