Populaire berichten

donderdag 24 november 2011

'Eurozone zit al in een recessie'

- Nu de crisis zich aan het ontwikkelen is, krijg je eindelijk steeds meer geluiden die mijn betoog van 5 maanden geleden bevestigen en dat het juist onze steun aan Griekenland is die deze crisis heeft vergergerd en juist zorgde voor de besmetting. Dat waar ze zo bang voor waren en met alle macht wilde voorkomen, hebben ze zelf veroorzaakt. Dat komt ervan door te handelen uit angst ipv gezond verstand. Eerst vertrekkend ECB bestuurder Stark, nu maakt de IMF een duidelijke opmerking (laatste alinea van het artikel) en ook een colum in het FD van de chief economist van ABNAMRO.'Eurozone zit al in een recessie'

Laatste update:  23 november 2011 22:45info

WASHINGTON - De eurozone bevindt zich momenteel in een economische recessie. Dat concludeerde de Institute of International Finance (IIF) woensdag.

Foto:  AFP
''De situatie in de eurozone is de afgelopen maand serieus verslechterd'', stelde de internationale bankenclub in een rapport.
''De economie bevindt zich volgens ons nu in een recessie, die de overheidstekorten alleen maar groter zal maken en de bezittingen van banken verder zal verzwakken.''Volgens het IIF krimpt de economie van de eurolanden zowel in dit kwartaal als in het volgende gemiddeld met 2 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Voor heel 2012 wordt een krimp van 1 procent voorspeld.

Verschillende kanalen

De problemen van de eurolanden raken ook de rest van de wereld, waarschuwde het instituut dat wereldwijd ruim 450 financiële instellingen vertegenwoordigt. ''De zwakte in de eurozone zal via verschillende kanalen overslaan. Een van de meest directe en meest krachtige kanalen loopt via de bankensector.''
Het IIF uitte verder kritiek op de nieuwe noodsteun voor Griekenland, waarbij banken 50 procent afschrijven op hun Griekse staatsobligaties. ''De schuldverlichting voor Griekenland heeft investeerders weggejaagd van andere perifere markten.''

Een niet te missen kans


Eigenlijk heet ik Jong Xi Han en ben ik bij de centrale bank in China verantwoordelijk voor beleggingen. Onze reserves nemen gemiddeld met twee miljard dollar per dag toe, dus we zijn druk.


Onlangs kreeg ik bezoek van een Europese delegatie; of ik geld in het noodfonds wilde investeren, zou een niet te missen kans zijn. Wonderlijk. Is het inkomen per hoofd in het armste euroland niet veel hoger dan dat in China? Moeten wij Europa redden? Bovendien heeft Europa geen probleem op de betalingsbalans, dus waarom zoeken ze hulp in het buitenland? Daar komt bij dat de overheidsfinanciën van de landen van de eurozone samen niet buitengewoon problematisch zijn. Dan kunnen ze hun problemen toch makkelijk zelf oplossen?
Voordat ik geld in iets steek, onderzoek ik altijd hoe er wordt omgegaan met crediteuren. Waar sta je als belegger als er iets mis gaat? In krantenknipsels van vorig jaar vond ik bemoedigende berichten.
Ik wist dat Griekenland in problemen was gekomen, maar las dat Europese leiders min of meer hadden toegezegd dat er geen schuldafschrijving zou plaatsvinden, in ieder geval niet voor medio 2013. Daar hadden ze dat noodfonds in eerste instantie voor opgericht.
Op het rechte spoor
Logisch ook natuurlijk. Als een land in problemen komt, probeer je eerst de economie weer op het rechte spoor te zetten en dan zie je vervolgens later wel welk deel van de schuld draagbaar is. Als je dat omkeert, blijf je misschien bezig. Toen ik verder bladerde in mijn knipselmap, viel mij echter op dat de discussie over schuldafschrijving in de zomer van 2011 toch weer was opgelaaid. En op 21 juli werd een selecte groep houders van Griekse staatsleningen gevraagd vrijwillig 21% van de schuld af te stempelen.
Een kennis van mij hoorde bij die groep. Hij baalde na de eerdere toezeggingen. Gelukkig had hij een verzekering tegen wanbetaling gekocht op de zogeheten cds-markt. Tot zijn ontsteltenis werd er echter een zodanige constructie gekozen dat zijn verzekering niet uitbetaalde. Weer balen voor hem. Hij baalde helemaal toen het percentage van 21% drie maanden later werd verhoogd naar 50%. Waar zou dat eindigen? Om verdere schade te voorkomen, verkocht hij al het papier in zijn bezit van andere Europese overheden waarvan de kredietkwaliteit niet boven elke twijfel verheven is.
Hij was niet de enige en zo kwam Italië in de problemen. Het is evident dat het Europese noodfonds te klein is om Italië en eventueel andere landen op te vangen. In plaats van het fonds te vergroten, besloten de Europese leiders het fonds om te vormen tot een instelling die verzekeringen gaat verkopen tegen wanbetaling door overheden.
Toekomst is heel onzeker
Daar begreep ik niets van. Hadden ze een dergelijk product zelf niet juist ondermijnd? De aaneenschakeling van ongelukkige beslissingen geeft een potentiële belegger van buiten niet direct een goed gevoel.
Als je investeert, kijk je natuurlijk ook even naar de valuta waarin de investering moet plaatsvinden. Ik vind de euro tamelijk duur, dat maakt het niet erg aantrekkelijk voor mij. Belangrijker echter is dat ik geluiden hoor over het opbreken van de euro.
Die komen niet alleen van Angelsaksische commentatoren. Nee, ook sommige Europese beleidsmakers zeggen dat ze landen uit de euro moeten kunnen zetten. Daarmee is de toekomst van de munt heel onzeker. Hoe kunnen ze mij nou vragen om euro’s te kopen terwijl ze zelf met de ontmanteling of ten minste reconstructie van die munt bezig zijn?
Even een miljard beleggen
Nee, ik zie niet waarom dit een niet te missen kans zou zijn en leg het dossier opzij. Ik moet weer even een miljard beleggen.
Wat zal ik doen, een Amerikaanse staatslening met een rendement van zo’n 2% of een Italiaanse met een rendement van bijna 7%? Misschien vandaag toch nog maar even een miljardje naar de VS.
Han de Jong is chief economist bij ABN Amro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten