Populaire berichten

woensdag 16 november 2011

Grieks begrotingstekort dit jaar mogelijk boven 9%

Dankzij onze steun mag Griekenland zich elke maand weer meer en meer in de schulden steken. Elke maand lezen we dat het toch allemaal wat meer tegenzit dan verwacht. Zo doorzichtig, maar wel geaccepteerd door ons. Een land wat failliet is, mag van ons zich voor bijna 10% van het BNP! meer in de schulden steken. Wij maar keihard bezuinigen om ons tekort weer onder de 3% te brengen.
Ondertussen is de Nederlandse rente ook al opgelopen, wij betalen op dit moment een opslag van 0,65% op de Duitse rente.

http://fd.nl/dowjones/220898-1111/grieks-begrotingstekort-dit-jaar-mogelijk-boven-9_bron_dow_jones


Grieks begrotingstekort dit jaar mogelijk boven 9%

woensdag 16 november 2011, 14:17
AMSTERDAM (Dow Jones)--Het begrotingstekort van Griekenland kan dit jaar boven de 9% van het bruto binnenlands product uitkomen, tegen de eerder verwachte 8,9% a 9% vanwege het verder wegzakken in economische recessie, stelt een senior overheidsfuntionaris woensdag.
"Het zal waarschijnlijk boven de 9% liggen, omdat de recessie dit jaar op zo'n 6% zal komen. De eerste raming zal luiden dat het begrotingstekort rond 9,2% ligt", aldus de functionaris met directe kennis van de Griekse staatsfinancien.
"Het innen van belasting blijft het grootste probleem", zegt hij, terwijl hij erop wijst dat in de laatste twee maanden van het jaar de Griekse staat EUR12 miljard aan belastinginkomsten incalculeert, maar dat dit rond de EUR10 miljard kan blijven steken.
De Griekse conservatieve leider Antonis Samaras, wiens partij deelneemt aan de nieuwe regeringscoalitie, maakte eerder woensdag bekend dat de economie dit jaar zal krimpen met 6% en niet met 5,5% zoals eerder voorzien.
Het hoger dan verwachte tekort kan het land ertoe dwingen meer bezuinigingen af te kondigen. Hierop zouden de inspecteurs van de trojka van Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en Europese Unie aan kunnen dringen als ze wellicht al vrijdag met de regering in Athene spreken.
De trojka moet beslissen of een volgend deel van EUR8 miljard van het internationale steunpakket wordt vrijgegeven. Dit bedrag is hard nodig, aldus de functionaris. "De schatkist raakt leeg. Alle betalingen van de staat zijn bevroren, salarissen en pensioenen uitgezonderd."
Door Costas Paris en Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-571 5213

Geen opmerkingen:

Een reactie posten