Populaire berichten

maandag 7 november 2011

Rente Italiaans staatspapier bereikt record

- En mede dankzij onze hulp aan Griekenland stijgt nu ook de Italiaanse rente tot grotere hoogtes. Er is echter 1 klein probleempje met Italië, dit land is te groot om gered te kunnen worden. Banken worden verplicht om "vrijwillig" 50% af te schrijven op Griekse staatsobligaties in deze tijden van crisis. Het effect hiervan is dat banken en pensioenfondsen die premies hebben betaalt om zich te verzekeren tegen zo'n faillissement, hier nu niks voor terugkrijgen.

Italië wat dus zelf al een grote schuld heeft van zo'n 120% van het bbp, moet nu via het fonds ook garant staan voor andere nog zwakkere landen die hun schulden niet kunnen betalen als Griekenland (en Portugal, Ierland). Normaal zijn financiële instellingen als banken en pensioenfondsen de grootste kopers van staatsobligaties omdat deze graag een groot gedeelte van hun vermogen "risicovrij" wegzetten. 
Dankzij onze hulp aan Griekenland blijkt het dat een verzekering tegen zo'n faillissement eigenlijk waardeloos is, je wordt in zulke crisis situaties immers gedwongen "vrijwillig" af te schrijven op je vorderingen. Het gevolg is dat de vraag naar Italiaanse staatsobligaties nog meer afneemt omdat de risico's niet meer af te dekken zijn en de rente (=risicovergoeding) dus naar nieuwe hoogtes stijgt.

Keer op keer blijkt weer dat de maatregelen die politici nemen de crisis alleen maar verergeren. 

Gepubliceerd op 7 nov 2011 om 10:18 | Views: 1.369
ROME (AFN) - De rente op Italiaanse staatsleningen is maandag tot recordhoogte gestegen door zorgen onder beleggers over een escalatie van de schuldencrisis. Het renteniveau op staatspapier met een looptijd van 10 jaar klom tot 6,54 procent ten opzichte van 6,371 procent afgelopen vrijdag.
Vorige week werd bekend dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toezicht gaat houden op de economische hervormingen in Italië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten