Populaire berichten

donderdag 10 november 2011

Rente Italiaanse staatsleningen door kritische grens

Het begin van de besmetting. Zoals uitgelegd in http://geengeldnaargriekenland.blogspot.com/2011/11/rente-italiaans-staatspapier-bereikt.html.

De schuld van Italie is op zichzelf al amper houdbaar. Hoe kan je dan in hemelsnaam verwachten dat zij garant staan voor andere landen ?

In http://geengeldnaargriekenland.blogspot.com/2011/09/sterker-efsf-kan-leiden-tot-lagere.html op 26-09-11 wordt hiervoor al gewaarschuwd.

De oplossing:

Om deze schuldencrisis op te lossen, gaat men samen met de zwakke landen meer schulden aan om ervoor te zorgen dat technisch failliete landen steun ontvangen om meer schulden aan te gaan.

Je verzint het toch niet ? 

-- Het is dus logisch dat de rente op Italiaans staatspapier hierdoor ook begint te stijgen. Onze steun aan Griekenland zet dus een negatief spiraal in werking die dan erg moeilijk te stoppen wordt. Hoe langer we hiermee doorgaan hoe meer welvaart het zal vernietigen.
Iedereen is het er over eens dat Italie te groot is om te redden. Italie is nml zo groot dat het voor 19% bedraagt aan het Europesche steunfonds !! Die dus de verliezen moet gaan dragen van Griekenland en consorten.

De sleutelwoorden in deze hele saga zijn angst en zijn tegenhanger vertrouwen. Politici laten zich leiden door angst. Hierdoor nemen zij allemaal maatregelen die juist dat sneeuwbaleffect in werking zetten waar ze zo bang voor zijn. Ze laten:
- Italie voor 19% opdraaien voor de verliezen die gemaakt gaan worden op de Griekse staatsschulden, dit terwijl Italie amper zijn eigen schuld kan dragen.
- Verplichten banken om vrijwillig 50% af te schrijven waardoor de verzekeringen op Griekse staatsobligaties (=CDS) waardeloos worden. Deze ervaring zal men natuurlijk meenemen als men overweegt Italiaanse staatsobligaties te kopen. (risico's nemen enorm toe)
- Daarnaast verbieden de Italianen en andere Zuid-Europesche landen het short gaan en nemen andere beperkende maatregelen, zoals het kopen van CDS's zonder de onderliggende obligaties in handen te hebben. Dit om de zogenaamde speculatie tegen landen tegen te gaan.

Wat hebben al deze maatregelen voor gevolg ? Het kopen van Italiaanse staatsobligaties wordt nog risicovoller dan het al was. In tijden van crisis wordt men verplicht 50% af te schrijven, zijn verzekeringen waardeloos en probeert men de handel aan banden te leggen. De liquiditeit van deze producten droogt op cq de handel in deze producten neem flink af. Hierdoor worden de kosten en risico's groter om in deze producten te handelen en dus neemt de rente toe -> waardoor het land meer in de problemen komt -> de rente toeneemt.

En zie hier het sneeuwbaleffect is in werking gezet. Niet door speculanten, maar door onze eigen politici die naar hun angst handelen en dus hierdoor juist de veroorzaker zijn.

Voor alle duidelijkheid een crisis is niet meer te voorkomen, we zijn er al, een recessie zal ook komen. Maar hoe komen we hier het beste uit ? en hoe zal de recessie het minst ergst zijn.

- Stop onmiddelijke alle steun aan Griekenland, laat het failliet gaan, hierdoor zullen deze schulden niet meer toenemen.
- Schaf alle beperkende maatregelen af die ervoor zorgen dat de risico's juist toenemen.
- Herstel het vertrouwen in Staatsobligaties door goede bezuinigingen.

Maar bezuinigingen kunnen toch juist ook een spiraal in werking zetten zegt men dan. Teveel bezuinigen zal de economische groei om zeep helpen en alles erger maken. Economen en politici die zo redenen begrijpen niet dat onze hele economisch en financieel systeem is gebouwd op dat ene woordje, het woordje vertrouwen !

De economie kan pas weer herstellen en groeien als het vertrouwen weer terug is. Zolang politici blijven handelen uit angst. De problemen niet alleen voor zich uit blijven schuiven, waardoor het wantrouwen blijft en dus de negatieve spiraal erger wordt, maar ook mede veroorzaken, zal de crisis alleen maar verergeren.
Ook nu moeten we ons verlies nemen. Griekenland niet meer steunen en vertrouwen in overheidsfinancien herstellen door flinke hervormingen door te voeren. Ja dat zal een recessie veroorzaken, maar het vertrouwen zal dan wel terugkomen en de negatieve spiraal doorbreken.

Tot slot nog een link naar een artikel over Ijsland, wat ook weer vertrouwen in de toekomst krijgt. Terwijl die door een flink ergere hel zijn gegaan, die wij doorheen zouden moeten gaan met een failliet van Griekenland wat maar 3,8% van onze eu-economie uitmaakt.
---------------------------------------

De rente op tienjarige Italiaanse staatsleningen is woensdag opgelopen tot 7,2 procent. Door veel economen wordt een rente van 7 procent als de 'paniekgrens' gezien.

Dat melden diverse internationale media. De rente op vijfjarige obligaties liep op tot 7,55 procent. De renteniveaus zijn het hoogst sinds de invoering van de euro in Italië. De rente op een eenjarige obligatie liep op tot 9,25 procent.

Bij een rente van 7 procent op tienjarige staatsobligaties hadden Griekenland, Portugal en Ierland financiële hulp nodig van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Toen de rente op Italiaanse staatsleningen opliep tot boven de 6 procent, kocht de Europese Centrale Bank (ECB)staatsleningen op. Volgens handelaren heeft de ECB zich opnieuw op de markt gemeld om Italiaanse obligaties op te kopen.

Schuld
Italië heeft een staatsschuld van bijna 1.900 miljard euro, zo’n 120 procent van het bruto binnenlands product. In 2012 lopen voor 360 miljard euro aan staatsobligaties af. Voor deze obligaties moeten nieuwe investeerders worden gevonden.

Het aangekondigde aftreden van premier Silvio Berlusconi heeft nog niet gezorgd voor een lagere rente op de staatsschuld.

Franse en Duitse staatsleningenHet verschil in de rente op 10-jarige Franse obligaties en vergelijkbare Duitse staatsleningen is woensdag opgelopen tot een nieuwe recordhoogte. Investeerders kiezen massaal voor de veilig geachte Duitse 'Bunds', waardoor het rendement op dat staatspapier daalde.

De rente op Duitse obligaties zakte tot 1,74 procent. Het rendement op vergelijkbare Franse leningen liep daarentegen op tot 3,21 procent. Het gat van 1,47 procentpunt wordt gezien als een graadmeter voor het risico dat beleggers op de verschillende obligaties lopen.

Aanvankelijk positiefOok het verschil met Belgische obligaties liep op tot nieuwe hoogtes. De rente op 10-jarige Belgische obligaties steeg tot 4,41 procent. Het verschil met de Duitse rente bedroeg daardoor 2,67 procentpunt.

Europese beleggers geloofden er woensdag niet in dat Italiaanse politici kunnen voorkomen dat hun land dieper in de schulden raakt. De AEX-index sloot 3,2 procent lager op 294,40. De MidKap leverde 2,2 procent in en sloot op 457,61 punten.

In Frankrijk, Londen en Parijs verloren de graadmeters tussen 1,9 en 2,2 procent. De beurs in Milaan sloot met een verlies van 3,8 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten