Populaire berichten

dinsdag 8 november 2011

Stempelcultuur Griekenland maakt groei bijna onmogelijk

- Mooi voorbeeldje waarom Griekenland het niet gaat redden met de bezuinigingen. Het land moet op alle fronten veranderen. Zoiets kan je niet opleggen, dat lukt alleen als ze het zelf willen. Het artikel is trouwens van een nederlander die de huidige problemen in 2009 al zag. Helaas deden politici toen hetzelfde als nu, het probleem voor zich uit schuiven.

http://fd.nl/economie-politiek/756267-1111/stempelcultuur-griekenland-maakt-groei-bijna-onmogelijk

Het aantal vrachtwagens in Griekenland is gelijk aan dat in 1980, om de simpele reden dat de overheid sindsdien geen nieuwe vergunningen heeft verstrekt.Het is een van de voorbeelden die volgens de Nederlandse vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Bob Traa duidelijk aangeven waarom de Griekse economie behalve beladen met schuld ook allesbehalve concurrerend is.

‘Nederlanders leven deels van logistiek’, zo stelde hij maandag in Athene. ‘Goederen komen in Rotterdam binnen en worden dan bijvoorbeeld naar duitsland vervoerd. Griekenland heeft ook havens en een enorm achterland. En toch vindt het vervoer nauwelijks via Griekenland plaats.’
Ambtenaren experts in vertellen waarom iets niet kan

Bedrijven moeten voor benodigde vergunningen langs ‘zes, zeven ministeries’, constateert Traa.

‘Ik heb ondernemers gesproken die willen exporteren, maar hun goederen gewoon het land niet uit krijgen omdat de douane niet meewerkt. Ambtenaren zijn experts in het vertellen waarom iets niet kan. Dat belet de Griekse economie om te groeien.’

Intussen slaagt het land er wel in de broekriem aan te halen. Het begrotingstekort is nu tussen de 8 en 9% van het bruto binnenlands product, tegen 15% in 2009, terwijl dat meestal oploopt in economisch zwaar weer. de nominale lonen en pensioenen zijn aan het dalen. ‘dat zie je ook niet vaak. De arbeidskosten zakken nu met 3 à 4% per jaar. Maar het handelstekort bedraagt nog steeds meer dan 9% van het bbp. Dat is hoog voor een land dat in recessie verkeert.’ de Griekse economie past zich ondanks dalende arbeidskosten dus aan door te krimpen, zo constateert Traa, die in dat kader waarschuwt voor te snelle bezuinigingen.
Palet is breed

‘Wij zien het liever andersom: dat de exporten en de investeringen toenemen.’ Een van de pijlers van het hervormingsprogramma is het openbreken van beroepsgroepen die hun eigen markt via overheidsvergunningen hebben afgeschermd en zo profiteren van kunstmatig hoge prijzen ten koste van de rest van de economie.

Het palet is breed en varieert van advocaten en apothekers tot kraandrijvers en kappers. daarnaast zijn de slecht geleide staatsbedrijven een blok aan het been. In Griekenland zelf worden er nogal wat vraagtekens gezet bij de geplande privatiseringsoperatie, die er in de huidige situatie op zou neerkomen dat de kroonjuwelen voor spotprijzen aan buitenlandse partijen worden verkocht.
Politiek probleem

Traa vindt dat meer een politiek probleem. ‘Wij maken ons daar niet druk om. Belangrijker dan de opbrengst zijn de grote hervormingen die je bewerkstelligt als bedrijven niet langer door politici worden geleid. Dat leidt vanzelf weer tot een tweede ronde aan investeringen.’

Traa werd wereldnieuws nadat de New York Times zondag had geschreven dat hij al halverwege 2009 waarschuwde voor de ontsporing van Griekenland — hetgeen de eindversie van een officieel rapport uiteindelijk niet haalde. ‘Als IMF hebben we al eerder tegen Griekenland gezegd dat ze moesten profiteren van de hoogconjunctuur in 2007 en 2008. de overheid gaf te veel uit.
Altijd een dialoog

Wat in 2009 nieuw was, is dat we een balans van het land hadden gemaakt, waaruit bleek dat de staatsbedrijven netto een negatieve waarde hadden. Een serieus signaal. Dat stond in een consultatiedocument, en de Griekse regering had op dit punt een andere mening. dat is hun recht. Er is altijd een dialoog.’

Later dat jaar moest premier George Papandreou bekendmaken dat het tekort en de staatsschuld veel hoger waren dan eerder gemeld, onder meer omdat de miljardenschulden van staatsbedrijven onder het tapijt waren geveegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten