Populaire berichten

donderdag 15 december 2011

ABN Amro kan fluiten naar ruim 600 miljoen aan leningen Griekse bedrijven

De vraag is dus hoe hoog die staatsschuld werkelijk is. Immers de staat heeft dus ook nog eens al die leningen gegarandeerd. Zou me niks verbazen als daar volgend jaar nog heel wat garanties bij gaan komen.
Dus niet alleen de staat zelf is failliet, ook veel staatsbedrijven zijn al failliet.
Waar is de EU mee bezig om dit allemaal in stand te houden ????


ABN Amro heeft zich in Griekenland flink in de nesten gewerkt. De bank heeft minstens 450 miljoen euro geleend aan de Griekse Spoorwegen (OSE) en 160 miljoen euro aan het Atheense stadsvervoerbedrijf OASA. Deze staatsbedrijven zijn technisch failliet en zijn niet in staat de leningen terug te betalen.
Dat blijkt uit Griekse jaarverslagen en documenten van het Griekse ministerie van Financiën. De aflossingsvrije leningen zijn, toen ze werden afgesloten, gegarandeerd door de Griekse staat. Dat betekent dat de Griekse regering de schulden van de ov-bedrijven moet afbetalen als ze in gebreke blijven.

Zover is het inderdaad gekomen. Omdat de Griekse staat ook geen geld heeft, kan zij de leningen van het in 2008 genationaliseerde ABN Amro alleen aflossen zolang Griekenland noodhulp krijgt.

Van de 8 miljard euro die het IMF en de Europese Unie onlangs naar Griekenland overmaakten, is 180 miljoen euro linea recta naar ABN Amro gegaan. Busmaatschappij OASA moest namelijk op 9 december, de dag van de eurotop, een ABN Amro-lening ter hoogte van dat bedrag aflossen. Een zegsman van de bank bevestigt dat er in december een aflossing op de Griekse leningen is gedaan.

ABN Amro heeft na deze aflossing nog ongeveer 1,2 miljard euro bij Griekse staatsbedrijven uitstaan. De bank nam in het derde kwartaal een voorziening van 500 miljoen euro op die kredieten. De bank verwacht dus dat een groot deel van de leningen oninbaar zal blijken.

Voor die aanname is genoeg aanleiding. De ABN Amro-lening aan de Griekse Spoorwegorganisatie OSE is in een zwart gat gezogen. OSE is een van de zwaarste molenstenen om de nek van de Griekse overheid.

Volgens het recentste jaarverslag leed OSE in 2010 bijna 3 miljoen euro verlies per dag. De schuldenlast van het bedrijf bedraagt 10 miljard euro, ofwel 5 procent van het Griekse bbp. Met een negatief eigen vermogen van 3,4 miljard euro is het spoorwegbedrijf boekhoudkundig gezien bankroet. Alle verliezen en schulden van OSE komen daarom voor rekening van de Griekse staatskas.

OASA, een conglomeraat van bus-, tram- en metrovervoerders in Athene en Piraeus, is er al even belabberd aan toe. De cijfers over 2010: 472 miljoen euro verlies, een schuld van 2,1 miljard euro en een negatief vermogen van ruim 4 miljard euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten