Populaire berichten

woensdag 14 december 2011

Grieks begrotingstekort 2011 omhoog naar 10%

- Geloof dat enig commentaar hierbij niet eens nodig is. Een tekort van 10% ! Wij moeten waarschijnlijk een extra 10 mld bezuinigen bovenop de 18 mld die we al bezuinigen vanwege een tekort van in de 4%. Nee, dat gaat wat worden in griekenland ! Snap jij het, snap ik het.

LONDON (Dow Jones)--Het begrotingstekort van Griekenland in 2011 wordt opnieuw hoger ingeschat, op ongeveer 10% van het bruto binnenlands product (bbp), in plaats van de al eerder opwaarts bijgestelde vorige raming van 9%.Dat maakt een hooggeplaatste regeringsfunctionaris woensdag bekend.
De Griekse economie zal dit jaar met 6% krimpen, in plaats van de eerder verwachte 5,5%.
Ook voor 2012 zijn de vooruitzichten somber. Verwacht wordt dat het Griekse bbp volgend jaar met nog eens 2,8% zal afnemen. "In 2012 zullen we voor het vijfde opeenvolgende jaar in een recessie zitten en het is twijfelachtig of we in 2013 weer zullen groeien", zegt de regeringsfunctionaris, die op de hoogte is van de economische planning van de regering. "Er is geen groei, de banken willen niet uitlenen, de werkloosheid stijgt en mensen geven alleen geld uit aan voedsel."
Ondanks de bezuinigingen die het land al bijna twee jaar probeert door te voeren en streng toezicht door de zogenaamde trojka van de Europese Commissie (EC), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) - kan Griekenland maar moeilijk voldoen aan de afspraken om hun schulden te reduceren. Volgens de functionaris komt dit doordat het innen van belastingen moeizaam verloopt, omdat veel mensen een hogere belasting niet kunnen betalen. Griekenland kreeg vorig jaar een steunfaciliteit van EUR110 miljard van haar mede-lidstaten in de Europese Unie (EU) en het IMF, onder de voorwaarde dat het land structurele economische hervormingen zou doorvoeren om de hoge staatsschuld, van zo'n 160% van het bbp, terug te dringen.
Het IMF verklaarde dinsdag al dat het voor Griekenland in 2012 een negatieve groei van 3% verwacht, waarna er in 2013 wellicht magere groei op zal treden.
Door Costas Paris. Vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Nieuwsdienst; +3120-5715200; marleen.groen@dowjones.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten