Populaire berichten

vrijdag 30 december 2011

Mogelijk meer Grieks verlies voor banken

- Maandje na de deal die Griekenland zou moeten redden, wordt er alweer gemeld dat het niet voldoende is. Wie houden ze nou nog voor de gek ?
De noord-europesche belastingbetaler wordt uitverkocht door de politiek en god mag weten waarom. Helaas maakt die belastingbetaler zich meer druk om de verlaging van zijn pensioen, de verhoging van de premie en andere bezuinigingen. Dat dat symptonen zijn van een crisis mede-veroorzaakt door onze "hulp" aan griekenland begrijpen maar weinigen en dus gaat deze soap maar door en door ten koste van de europesche welvaart.


Een afboeking van 50% van de Griekse schuld aan banken en andere private houders van Grieks staatspapier is mogelijk niet voldoende om de Griekse staatsschuld houdbaar te maken.Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgens persbureau Dow Jones gezegd tegen de Griekse regering. De kans is groot dat de economische raming verder naar beneden worden bijgesteld. De economische groei, in het geval van Griekenland krimp, heeft grote invloed op de houdbaarheid van de schuld.
'Een haircut van 50% is mogelijk niet langer genoeg' om de schuld naar een houdbaar niveau terug te dringen, aldus een van de bronnen van Dow Jones. Volgens een andere IMF-bron is de analyse van de Griekse schuld van oktober 'niet langer valide'.
Schuld onhoudbaar hoog
De Griekse regering onderhandelt al sinds eind oktober met bankenorganisatie IIF (Institute of International Finance). Het is onduidelijk hoeveel voortgang de Grieken en de banken hebben geboekt. Op 26 oktober spraken de Europese regeringsleiders af dat banken een verlies van 50% op hun staatspapier moeten accepteren en dat de Griekse schuld in 2020 moet zijn gereduceerd tot 120% van het bbp.
Na elke inspectie van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie in Athene brengt deze trojka een analyse van de houdbaarheid van de schuld uit. Daarin wordt berekend of de Grieken in staat zullen zijn hun schuld af te lossen. In oktober concludeerden de drie instellingen voor het eerst dat de Griekse schuld onhoudbaar hoog is. Voor Nederland en Duitsland was dat aanleiding hun politieke wens om de banken flink te laten meebetalen door te zetten.
Krimp Griekse economie
Die analyse was gebaseerd op de verwachting dat de Griekse economie dit jaar met 5,5% zou krimpen en volgend jaar met 3%. Als die krimp groter uitpakt, dan heeft dat een onmiddellijk gevolg voor de mogelijkheid van de Grieken om de schuld zelf terug te betalen. In dat geval nemen namelijk de belastinginkomsten af en stijgen de uitgaven voor sociale zekerheid. Ook loopt de schuld als percentage van het bruto binnenlands product dan op.
De afschrijving van banken op Grieks staatspapier is onderdeel van een reddingspakket van € 130 mrd voor Griekenland. Het IMF en de eurolanden hebben nog altijd niet bepaald wie welk deel van deze nieuwe lening voor zijn rekening neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten