Populaire berichten

maandag 30 januari 2012

Duitse minister dreigt Griekenland

- Echt het slechtse idee ooit. Landen gaan naar oorlog voor vrijheid ten koste van grote offers. Waarom de Duitsers opeens denken dat hun idee een goed idee zou zijn ? Geeft maar weer aan dat politici vaak ver weg van de realiteit leven. Dat is natuurlijk vragen om een Griekse opstand die er sowieso wel gaat komen. De Griekse minister heeft natuurlijk helemaal gelijk dat het idee niet getuigd van enige historische lessen.
Maar nu de banken een faillissement al hebben moeten accepteren, voor wie redden we dat land nou nog ? Voor de ECB ? Of de Europesche belastingbetaler die op die manier juist nog meer geld ziet verdwijnen ? Er zit geen ene logica in heel die steun.
Kappen met die onzin ! Vandaag nog !
De Duitse minister van Economie Philipp Rösler heeft zondag een concrete stem gegeven aan de geruchten dat Duitsland zou willen dat Griekenland de controle over zijn begroting en bezuinigingsbeleid opgeeft. Rösler zei in een interview met de Duitse krant Bild dat als Griekenland er zelf niet in slaagt hervormingen door te voeren, daar maar externe controle op moet worden gezet.
'Wij hebben meer leiderschap en controle nodig als het aankomt op de uitvoering van hervormingen', aldus de minister, die tevens vice-bondskanselier is. 'Als de Grieken dat zelf niet kunnen, dan moet er vanuit het buitenland meer leiderschap en controle komen, bijvoorbeeld via de EU.'

Eerder meldden bronnen in Brussel en Berlijn dat Duitsland een voorstander was van een dergelijke maatregel en dat dit zelfs een voorwaarde zou zijn voor verdere financiële steun aan de Grieken.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Evangelos Venizelos reageerde zondag in een officieel persbericht verontwaardigd op de suggestie. Griekenland is volgens Venizelos bereid om grote offers te brengen om de crisis te overwinnen en is zich ook goed bewust van de omvang van de hulp die het van andere landen van de EU ontvangt. Maar de Europese integratie is gebaseerd op een institutionele gelijkheid van de lidstaten en respect voor hun nationale identiteit en waardigheid, betoogt Venizelos. 'Eenieder die een land voor de keus stelt tussen economische hulp en nationale waardigheid negeert belangrijke historische lessen', aldus de minister.

Praten over gedeeletelijke kwijtschelding
De Europese leiders moeten maandag op de eurotop praten over de uitbetaling van de volgende tranche van financiële hulp aan Griekenland. Het doorvoeren van hervormingen en een akkoord met private geldschieters over een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden horen bij de voorwaarden voor de uitbetaling van de hulp.

Zondagavond was er nog geen uitsluitsel over een definitief akkoord van de Grieken met de financiële instellingen over de zogenoemde 'haircut'. De gesprekken zouden nu wel in een afrondende fase zijn.

De Griekse premier Lucas Papademos zei zondag wel dat hij zich verzekerd weet van de steun van de Griekse politiek voor vergaande bezuinigingen en hervormingen. Tijdens een bijeenkomst met de belangrijkste Griekse politieke leiders zou er 'complete overeenstemming' hierover zijn bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten