Populaire berichten

maandag 9 januari 2012

'IMF twijfelt aan Griekse maatregelen'

- Nu al ? Wat een politiek onzin spelletje is het toch ook. Maar geluiden dat ze ons belastinggeld niet meer in die put zonder bodem zullen gooien hoor ik maar niet. Werken we toch gewoon wat langer door, passen we de rekenrente aan voor onze pensioenfondsen etc etc Een maand geleden was er nog het plan dat banken 50% zouden afschrijven en dan zou Griekenland het wel redden. Nu is dat alweer te weinig. Alsof er wat veranderd is in afgelopen maand. Niet natuurlijk, zo worden we er gewoon langzaam in getrokken.


BERLIJN (AFN) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twijfelt of de maatregelen die Griekenland neemt om de schuldencrisis te bestrijden voldoende zullen zijn om de overheidsfinanciën onder controle te krijgen. Dat meldde het Duitse blad Der Spiegel dit weekeinde op basis van interne documenten van het IMF.
Volgens de documenten denkt het IMF dat extra maatregelen nodig zijn om de Griekse schuldenberg onder controle te krijgen en een faillissement van het land te voorkomen. Daar zouden drie opties voor zijn: Athene moet nog meer gaan bezuinigen, private schuldeisers moeten nog grotere afschrijvingen op Griekse staatsleningen accepteren of de eurolanden moeten meer steun geven aan Griekenland.
Het IMF uitte ook kritiek op de Griekse regering omdat Athene de belastinginning niet op orde heeft en te weinig geld ophaalt met de verkoop van staatsbezittingen, aldus Der Spiegel. Griekenland gaat gebukt onder een schuld van 350 miljard euro. Het land hoopt op een tweede steunpakket van 130 miljard euro om een bankroet af te kunnen wenden. Eerder ontving Griekenland al een noodpakket van 110 miljard euro.
Overleg
Later deze maand reizen vertegenwoordigers van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie naar Athene voor overleg met de Griekse regering over de voortgang van de maatregelen en om eventuele nieuwe hervormingen te bespreken.
Griekenland onderhandelt momenteel met private schuldeisers zoals banken over een afschrijving op de Griekse staatsleningen die zij bezitten van 50 procent. Een topadviseur van het Duitse ministerie van Financiën liet zaterdag echter weten dat een halvering onvoldoende zal zijn om de Griekse schuldenberg terug te brengen tot enigszins behapbare proporties. Hij denkt dat nog grotere ingrepen nodig zullen zijn.
De kwijtschelding op de Griekse staatsleningen maakt deel uit van een pakket maatregelen waarmee de schuldenlast van Griekenland moet afnemen van 160 procent van het bruto binnenlands product (bbp) tot 120 procent in 2020.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten