Populaire berichten

woensdag 25 januari 2012

Merkel onzeker over redding Griekenland

- Goh nu al ? Er is ook zoveel onverwachts gebeurds toch ? Niet dus. Alle gebeurtenissen waren geheel voorspelbaar en volgens het boekje. Gewoon afkappen die onzin, gelijk, zodat het ons geen cent meer gaat kosten dan het tot nu toe al gedaan heeft. Het is ook beter voor de Grieken zelf op langere termijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor het eerst in twijfel getrokken of Griekenland zijn schulden wel zal kunnen terugbetalen en of Europa het land kan behoeden voor een faillissement. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
Merkel spreekt openhartig over de schuldencrisis in de eurozone in eeninterview met zes Europese kranten. Ze geeft toe dat na twee jaar crisis, verregaande bezuinigingen en miljarden euro's aan noodhulp, de euro op de rand van de afgrond staat. 

In het interview drong de bondskanselier erop aan dat het Europees Hof van Justitie de bevoegdheid krijgt toe te zien op de begrotingen van Europese landen, ondanks grote weerstand hiertegen. Ook riep ze op tot de eventuele vorming van een Europese politieke unie. Nationale overheden zouden veel bevoegdheden moeten opgeven aan een centrale overheid, aan een versterkt Europees parlement van twee kwamers en aan het Hof van Justitie, dat de rol zou moeten spelen van een Europees hooggerechtshof.

Merkel gaf toe dat ze heeft getwijfeld over de juistheid van haar strategie tijdens de schuldencrisis. 'We zijn de crisis nog niet de baas', aldus de bondskanselier. 'Er is natuurlijk Griekenland nog, een speciaal geval. Ondanks alle inspanningen van de Grieken zelf en de internationale gemeenschap is het nog niet gelukt om de situatie te stabiliseren.' (Emma van der Wateren)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten