Populaire berichten

dinsdag 7 februari 2012

De Jager ‘waarschuwt’ de Grieken

-Hoe vaak heeft ie dit al gezegd ? Hoe vaak hebben de Grieken zich aan de afspraken gehouden ? Het is eigenlijk niet eens nieuws meer, niemand die het nog serieus neemt.
Griekenland krijgt pas opnieuw financiële noodhulp als het eerst strenge extra bezuinigingen en hervormingen doorvoert. ‘Wij laten ons niet met rug tegen de muur zetten’, zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager dinsdag in de Tweede Kamer.Als de eisen niet worden ingewilligd, wordt het eigenlijk onmogelijk om een nieuw steunprogramma te besluiten’, aldus De Jager.
Kort daarvoor was de bewindsman door de Partij voor de Vrijheid ontboden naar het parlement. De gedoogpartner wil weten of het minderheidskabinet de mening van eurocommissaris Neelie Kroes deelt. In een interview met de Volkskrant dinsdag zei zij dat ‘er absoluut geen man overboord (is) als we iemand missen uit de eurozone.’
Bal bij de Grieken
De Jager zegt dat het streven van het kabinet, net als van Kroes, er nog steeds op gericht is om Griekenland binnenboord te houden. ‘Maar de bal ligt bij de Grieken zelf’, aldus De Jager.
Volgens de minister moet Athene een groot aantal eisen vooraf invullen, zowel voor het lopende programma als een nieuw programma van €130 mrd. Daarbij noemt hij het ontslaan van ambtenaren, het extra verlagen van het minimumloon met minimaal 15%, hervormingen en bezuinigingen.
Terecht
De bewindsman noemde de waarschuwing van Kroes aan Griekenland ‘terecht’. Hij en de andere Europese ministers van financiën hebben die zaterdag duidelijk afgegeven aan zijn Griekse collega, zo vertelde hij.
‘Ik hoop dat de opmerking van mevrouw Kroes helpt, net als die van bondskanselier Merkel en president Sarkozy en de Europese Commissie. Griekenland moet zien dat het ons menens is. Wij laten ons dus niet meer met de rug tegen de muur zetten. Laat ieder signaal een waarschuwing zijn aan de Grieken: als jullie voldoen aan alle voorwaarden zullen wij ook onze afspraken inwilligen. Maar als jullie dat niet doen, weet dan dat de kans op besmetting sterk is afgenomen en dat wij jullie dan geen geld lenen.’
Besmetting
Volgens De Jager zijn het besmettingsrisico en de kosten van een Griekse default de afgelopen anderhalf jaar sterk afgenomen.
‘We hebben het begrotingspact met strenge afspraken over tekorten en staatsschuld, we hebben de banken sterker gemaakt om een eventuele klap op te vangen, en we hebben noodfondsen aangelegd die dienen als brandgang tegen verdere besmetting. Mocht het dan toch misgaan met een land, dan zijn de besmettingsrisico’s zo klein mogelijk gemaakt. Als het anderhalf jaar geleden was misgegaan dan waren de kosten veel en veel groter geweest. Nu is de kans op besmetting veel kleiner.’
Wanbetaling
De minister houdt goede hoop dat Griekenland al het geld terugbetaalt dat Nederland het land heeft geleend.
‘Er zijn risico’s maar tot nu toe hebben alle ontwikkelde landen altijd hun schuld terugbetaald. Private schuldeisers zoals banken of andere beleggers hebben een groot risico op wanbetaling. Dat is overigens toch al een risico want er wordt gesproken over de herstructurering van de Griekse schuld. De leningen die overheden hebben verstrekt die komen in de Club van Parijs. Die krijgen een andere, betere behandeling. Die kunnen niet eenzijdig door Griekenland worden kwijtgescholden.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten