Populaire berichten

woensdag 15 februari 2012

Griekse economie stort in

- Conclusie van dit artikel: Neem je verlies zo snel mogelijk. Als een heleboel mensen dit nou durven te roepen misschien krijgen politici dan eindelijk te ballen om het ook te doen.


Griekse economie stort in

AMSTERDAM -  Er doemt mogelijk een nieuw zeer groot probleem op voor Griekenland. De Griekse economie holt zo enorm snel en hard achteruit, er wordt gefluisterd en gespeculeerd dat het GDP dit jaar wel eens met 15 tot 20 procent kan krimpen, dat van alle rekenmodellen niets meer uitkomt.
  De rekenmodellen gaan er voor dit jaar vanuit dat het Griekse begrotingstekort in percentage van het GDP fors zal worden verlaagd tot rond de 4 tot 5 procent. Wat een droom. De meest recente data van het Griekse GDP wijzen uit dat over 2011 een veel grotere GDP krimp heeft plaatsgehad dan dat het IMF in december nog dacht.
  De schulden en het begrotingstekort in percentage van het GDP zijn dan ook veel hoger dan verwacht. De aannames en prognoses voor 2012 voor de Griekse GDP zullen drastisch moeten worden aangepast en worden meegenomen in de besluitvorming om definitief tot een tweede bail out te komen.
  Het kan niet zo zijn dat we de Grieken nieuwe leningen in de vorm van een tweede bail out van euro 130 miljard gaan geven waarvan we nu al kunnen weten dat van de nu gemaakte afspraken naar de toekomst toe niets zal uitkomen doordat de aannames totaal verkeerd zijn.
  Het is spijtig voor de Grieken maar niemand of zeer weinigen willen op dit moment nog met Grieken of Griekse bedrijven zaken doen want men weet niet of men nog zeker is of dat er wel betaald zal worden. Het land wordt kapot gestaakt waarbij de bevolking de dupe is van jarenlang mismanagement van de politieke leiders.
  De schulden in percentage van het GDP en het begrotingstekort voor dit jaar zullen vele malen hoger uitvallen dan op dit moment nog wordt aangenomen. Het is water naar de zee dragen. Feitelijk zijn de Grieken op dit moment alleen maar gebaat bij het alleen ontvangen van gelden en niet van nieuwe leningen.
  Het wordt steeds duidelijker dat Griekenland zelf veel meer baat heeft om op dit moment te kiezen om tot een ordelijk faillissement over te gaan. De EU/ECB/IMF zouden dan zich moeten toeleggen op het managen van de achterblijvende schulden en deze op een ordelijke wijze wegwerken.
  De voor vandaag geplande Econ ministers van financiën vergadering, die definitief het licht op groen moest zetten voor de tweede bail out ad euro 130 miljard voor Griekenland, is uitgesteld tot aanstaande maandag.
  Gisteren in de loop van de dag bleek dat nog niet alle politieke leiders in Griekenland hun handtekening hadden gezet onder de verplichte eis van de trojka EU/ECB/IMF om na de verkiezingen in april de nieuwe bezuinigingen en hervormingen daadwerkelijk te implementeren.
  Gisterenavond laat bleek dat de socialistische aanvoerder en ex premier George Papandreou zijn handtekening had gezet. Kan hij makkelijk doen want hij stopt toch met zijn politieke activiteiten na de verkiezingen in april. Volgens een vertegenwoordiger van de interim premier Papademos waren alle problemen opgelost.
  Want vandaag in de loop van de dag zal de leider van de conservatieve partij en zeer waarschijnlijk de nieuwe Griekse premier na de verkiezingen in april, Antonis Samaras, zijn handtekening zetten voor de nieuwe zware bezuinigingen en hervormingen. Dit bericht gisterenavond zorgte voor de opwaartse spurt van Wall Street in het laatste half uur.
  Het is met name zeer belangrijk dat Samaras tekent want hij moet na april leiding geven aan de nieuw te implementeren en uit te voeren zware bezuinigingen en hervormingen. Samaras weet dat hij politiek gevaarlijk spel speelt want de bevolking kan zich zomaar tegen hem keren en dan is zijn politieke invloed gedaan.
  In plaats van de geplande vergadering vandaag in Brussel van de Econ ministers van financiën zal er nu een teleconferentie worden gehouden. Kan men de laatste verklaringen van de ECB bespreken. ECB directielid Weidmann heeft namelijk verklaard dat er geen centrale bank participatie zal zijn in de vrijwillige Griekse schuldafschrijving.
  En dat is nou met name de eis van de private banken om mee te doen in de bond swap deal. Het wordt dus zeer interessant om te zien hoe dit verder gaat. De zaak zit volgens mij nog steeds muurvast voordat er een officiële verklaring over een overeenkomst komt.
  De Europese beurzen zullen vanochtend beduidend hoger openen, de AEX met 2 tot 3 punten. De aandelenbeurzen zien in de dikke mist rond Griekenland, de bomen door het bos niet meer. De Europese aandelenbeurzen reageren positief op de zeer waarschijnlijke nieuwe Griekenland deal, die door crisisdiplomatie nieuw leven is ingeblazen.
  De tijd haalt echter de onderhandelingen in en keiharde nieuwe cijfers wijzen op een veel slechter dan gedachte ontwikkeling van de Griekse economie. het is ook onmogelijk dat de Griekse economie met een bevolking van 11 miljoen mensen straks euro 450 miljard schuld kan dragen. Wees realistisch en neem je verlies. Straks wordt dit alleen maar groter.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten