Populaire berichten

donderdag 2 februari 2012

Wouter Bos: eurolanden krijgen lening niet terug

- Goh wat een verrassende uitspraak ? Noemt ie minister de Jager nou eigenlijk gewoon keihard een leugenaar ? Ach dat doen we hier op het blog ook al meer dan een half jaar en terecht. Uiteraard klopt er niks van dat die landen echt (genoeg) hervormd hebben, dus ook wouter bos moet toch weer een beetje liegen. Zal wel in het aard van het beestje zitten (politici).


Volgens oud-minister van Financiën moeten de noordelijke eurolanden in actie komen en hun schulden aan Griekenland deels kwijtschelden.


Dat zei Bos donderdagmiddag op een bijeenkomst in Den Haag. 'Stop met de illusie dat we al ons geld terugkijken. Dat krijgen we niet.'
De eurolanden hebben Griekenland, Portugal en Ierland de afgelopen tijd noodsteun gegeven. Deze landen moeten die steun echter met rente terugbetalen. Dat zorgt voor een extra druk op de begrotingen van de landen.
Duitsland aan zet
Volgens Bos hebben de zuidelijke lidstaten gedaan wat ze moesten doen: bezuinigen en hervormen. Nu zijn volgens hem landen als Duitsland aan zet.
'Laten we eerlijk zijn over onze verliezen en laat ons die snel nemen', hield hij zijn gehoor voor.
Bos staat niet alleen in zijn visie. Ook oud-DNB-president Nout Wellink zei vorige maand dat niet alle noodlijdende landen hun leningen terug zullen kunnen betalen.
Griekenland uit de euro
Of dat voldoende is om Griekenland binnenboord te houden weet hij niet. Bos 'betwijfelt' of Griekenland in de eurozone blijft.
Begrotingspact
Bos is kritisch over het net afgesloten Europese begrotingspact omdat dat akkoord alleen op bezuinigingen gericht is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten