Populaire berichten

zondag 4 maart 2012

Der Spiegel: meer hulp voor Athene in 2015

- Alsof er ook maar 1 serieus financieel analist denkt dat Griekenland ergens in de komende 10 jaar op een normale manier zelfstandig geld kan ophalen. Kwestie van tijd voordat de hele Griekse schuldenberg in handen is van de europesche belastingbetaler die kan fluiten naar de meeste centen.

HAMBURG (AFN) - Deskundigen van de instanties die Griekenland nu met raad en euro bijstaan, de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank, schatten dat het Zuid-Europese land in 2015 opnieuw op hulp zal zijn aangewezen om de eigen boekhouding op orde te krijgen. Dit heeft het Duitse weekblad Der Spiegel zondag gemeld.
Griekenland kan waarschijnlijk in 2015 nog niet zelf aan voldoende geld komen om zijn schuld te financieren, omdat het land dan nog niet toereikend terecht kan op de financiële markten. Daarom is dan een extra hulppakket van mogelijk 50 miljard euro nodig voor de periode 2015-2020. De passage waarin deskundigen dit scenario opperen, zou op aandringen van Duitsland niet in het uiteindelijke rapport zijn afgedrukt, aldus de bronnen van der Spiegel.
Griekenland krijgt deze maand een tweede hulppakket van 130 miljard euro van de Europese Unie om het land van een faillissement te redden. Voordat dit geld naar Athene kan worden gesluisd, moet Griekenland wel een akkoord met de private geldschieters afronden. Banken en andere financiële instellingen moeten dan ruim de helft van de Griekse schulden kwijtschelden.
De partijen praten al maanden over deze schuldsanering, maar zijn nog steeds niet tot een definitieve overeenkomst gekomen. Als er te weinig banken vrijwillig de schulden kwijtschelden, ligt er een wet klaar om tegenstribbelende banken te dwingen mee te doen. Daarvoor moet wel zeker 60 procent zich wel aan de overeenkomst verbinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten