Populaire berichten

dinsdag 27 maart 2012

Grieks hervormingstempo 'verre van voldoende'

BRUSSEL (Dow Jones)--De Griekse vooruitzichten om terug te keren naar een duurzame schuld en groei zijn nog ver weg en zullen alleen bereikbaar zijn nadat financiele consolidatie en economische hervormingen dieper en sneller hebben plaatsgevonden, aldus drie vertegenwoordigers van de instellingen die Griekenland van de noodzakelijke financiering voorzien.
"Er is een kans dat het hervormingsprogramma zal werken", zegt vertegenwoordiger van de Europese Centrale Bank (ECB) Jorg Asmussen tijdens een hoorzitting over Griekenland in het Europese Parlement op dinsdag. "Is er zekerheid dat het programma gaat werken? Nee", voegt hij toe.
Volgens Asmussen zal het programma alleen werken als het "gedurende de hele periode voor 100% wordt toegepast."
Eurocommissaris van economische zaken Olli Rehn zegt dinsdag dat Griekenland zich meer moet inspannen om het economische hervormingsprogramma en de fiscale aanpassingen die verbonden zijn aan het tweede internationale financiele steunpakket uit te voeren.
"Het huidige tempo van de hervormingen en aanpassingen zijn verre van voldoende om de Griekse overheidsfinancien duurzaam te krijgen of om het gat in het concurrentievermogen te dichten", zegt Rehn.
"Verdere inspanningen zijn daarom noodzakelijk", stelt hij.
De afgevaardigde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Poul Thomsen meent dat geen enkele Griekse regering steun voor de zware fiscale aanpassingen en pijnlijke hervormingen die voor hun ligt kan krijgen zonder een eerlijk belastingsysteem, gericht op belastingontduikers.
"Ik zie niet hoe Griekenland adequaat sociale steun van de bevolking weet te behouden zonder belastingontduiking aan te pakken", zegt Thomsen.
Thomsen benadrukt dat Griekenland ondanks alle bezuinigingen en grote herstructurering van de private schulden in de toekomst te veel schuld zal hebben.
Volgens de schuldenduurzaamheidsanalyse van de trojka - de drie internationale instellingen die Griekenland financieel hebben gesteund en toezicht houden op het land - zou de verhouding tussen de schulden en de economische groei 116% bedragen in 2020. Dat is "nog steeds erg hoog [en] betekent dat de schuld hoog zal blijven tot ver in het volgende decennium", zegt Thomsen.
Door Matina Stevis, vertaald en bewerkt door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; elco.vangroningen@dowjones.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten