Populaire berichten

vrijdag 20 april 2012

Knot hekelt wankel onderpand voor bankensteun

- En zo veroorzaken ze dus zelf de besmetting waar ze zo bang voor zijn:

Zeven centrale banken in de eurozone accepteren een veel te risicovol onderpand. Ten onrechte is de Europese Centrale Bank (ECB) daarmee akkoord gegaan.Dat zegt president Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB) in een interview met de Volkskrant. ‘Ik had het liever anders gezien, ik had liever gehad dat we dit helemaal niet hadden gedaan. Ik ben als centrale bankier hier natuurlijk niet enthousiast over.’
De ECB heeft in december en in februari banken driejaarsleningen verstrekt voor in totaal € 1000 mrd. Bij die operatie zijn de onderpandeisen versoepeld.
Onderpanden
Tot dan toe accepteerden centrale banken alleen onderpanden die op de markt verhandeld worden, zoals staatsobligaties en obligaties van bedrijven. ‘Toen bleek dat een heel groot deel van de banken die we wilden helpen niet aan de LTRO (driejarige ECB-leningen, red.) konden deelnemen. Hun onderpand was niet goed genoeg’, aldus Knot. Hij benadrukt dat hij het met de steun als zodanig wel eens is.
Het betrof met name banken in Zuid-Europa die veel geld lenen aan het midden- en kleinbedrijf. Om die banken tegemoet te komen zouden de centrale banken ook gebundelde mkb-kredieten mogen accepteren, legt Knot uit.
‘Die kredieten moesten dan wel aan dezelfde kwaliteitsnorm als het andere onderpand voldoen’, vertelt de DNB-president. Onder druk van zeven centrale banken is de eis voor het onderpand toen nog verder verlaagd, waardoor ook individuele mkb-kredieten als onderpand worden geaccepteerd.\
Weidmann en Knot niet blij
Volgens Knot waren zowel hij als de Duitse centrale bankier Jens Weidmann daar niet blij mee, maar ‘wij tweeën waren niet de enigen die daar bedenkingen bij hadden.’
Knots kritiek betreft de onderpandeis van de centrale banken van Spanje, Italië, Portugal, Frankrijk, Ierland, Cyprus en Oostenrijk. De ECB heeft ingestemd met die lage eis en het is zeer de vraag of de risico’s die deze zeven centrale banken lopen niet ook terecht komen in het eurosysteem als er in een van die zeven landen problemen ontstaan.
Twee stromen
Knots kritiek is tekenend voor de twee stromen die al een tijdje binnen de ECB bestaan. Duitsland en Nederland hebben grote moeite met de vergaande interventies van de ECB tijdens de eurocrisis. Zo koopt de bank al twee jaar staatspapier van zwakke landen op en is er een ongekende bankensteun opgezet.
Nu de spanning in Italië en Spanje weer oploopt, is het de vraag of de ECB deze keer opnieuw ingrijpt. Frankrijk suggereert van wel, Duitsland is daar faliekant op tegen. Het euronoodfonds EFSF kan sinds kort zelf ook staatsobligaties kopen, maar de ministers van financiën maken nog geen enkele aanstalten om zo’n opkoopactie in gang te zetten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten