Populaire berichten

woensdag 18 april 2012

Paulson rekent op instorten Duitse obligatiemarkt

- Een artikeltje die mijn visie ondersteunt hoe onze hulp juist de crisis veroorzaakt.

De Amerikaanse vermogensbeheerder John Paulson verwacht dat er een eind komt aan de huidige lage koersen van Duitse overheidsobligaties.In een gesprek met beleggers heeft hij deze week gezegd te rekenen op een verscherping van de Europese schuldencrisis, zo meldt onder andere persbureau Bloomberg. De crisis zal in zijn ogen ook Duitsland gaan raken.
Rommelhypotheken
Paulson werd bekend vanwege de miljarden die hij verdiende door, vóór de kredietcrisis, massaal short te gaan op Amerikaanse rommelhypotheken. Vorig jaar was hij minder succesvol. Hij speculeerde op een spectaculair herstel van de Amerikaanse economie. Dat blijft vooralsnog uit.
Over de Europese economie is Paulson minder te spreken. Volgens diverse media heeft hij zijn beleggers begin deze week verteld dat hij een shortpositie heeft opgebouwd in Duitse overheidsobligaties. Hij heeft dit toegelicht als een manier om te profiteren van een verscherping van de Europese schuldencrisis. Paulson verwacht dat ook Duitsland meegesleurd zal worden in de neerwaartse beweging waar obligaties uit de Zuid-Europese probleemlanden zich in bevinden.
Kredietderivaten
Naast het shortgaan op bunds heeft Paulson naar verluidt ook credit default swaps gekocht op schulden uit andere Zuid-Europese landen. Deze kredietderivaten zijn een verzekering tegen een mogelijke wanbetaling van een kredietverstrekker.
Het is onduidelijk voor welke bedragen Paulson posities heeft opgebouwd. Het totale beheerde vermogen van Paulson’s hedge fondsen bedraagt $23 mrd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten