Populaire berichten

maandag 23 april 2012

Renteverschil met Duitsland loopt op

- Zolang Nederland zoveel geld verspild aan het buitenland dmv ontwikkelingshulp en steun aan de zuidelijke europesche landen, mn Griekenland, heeft de nederlander helemaal geen zin om zoveel te bezuinigen. Tel daarbij de toekomstige verliezen nog bij op en zie hier hoe onze hulp aan Griekenland langzaam de crisis steeds erger maakt.

Op het uitstappen van PVV-leider Wilders uit het Catshuis-beraad om een voor Brussel acceptabele begroting voor 2013 op te stellen, is door de obligatiehandel negatief gereageerd.et renteverschil met het anker in de markt, Duitsland, is met 8 basispunten opgelopen tot meer dan zeventig basispunten voor tienjarige obligaties. Dat zou kunnen betekenen dat er minder vertrouwen is in Nederland als debiteur nu het begrotingsoverleg in het Catshuis is mislukt.

Onzekere markt
Het is de eerste reactie in een vrij stugge markt vanmorgen. Er is betrekkelijk weinig bereidheid bij zogenoemde marketmakers om scherpe prijzen voor verkoop of aankooptransacties in Nederlandse obligaties af te geven. Dat heeft met de algemene onzekerheid in de markt te maken en is niet specifiek op Nederland van toepassing.

Nederland blijft achter
Een Nederlandse obligatiehandelaar brengt wel een nuance aan. Er is vanmorgen een trek naar Duitse obligaties, maar normaal lopen Nederlandse obligaties daarin mee. De Nederlandse staatsleningen worden doorgaans in de markt na de Duitse als de meest aantrekkelijke beschouwd.
Nu blijft Nederland achter en ter vergelijking wijst de handelaar naar Finse obligaties. Die gaan bijna altijd gelijk op met de Nederlandse, maar de rentes op Finse obligaties liggen nu lager.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten