Populaire berichten

maandag 7 mei 2012

Hoe de crisis zich aan het verergeren is door onze steun

- Overal is te lezen dat de 2 grootste Griekse regeringspartijen maar 1 zetel te kort komen voor een meerderheid in het parlement. In dit artikel is echter te lezen dat dit kennelijk alleen maar komt omdat de grootste partij 50 bonuszetels krijgt ? Als je naar het percentage stemmers kijkt hebben ze amper 1/3 van de stemmen gekregen ! Op zich niet zo gek natuurlijk. De Grieken zelf weten ook wel dat de huidige situatie onhoudbaar is. Nadat Duitsland in de jaren 20 herstelbetalingen kreeg opgelegd, vanwege een oorlog, die onhoudbaar waren met een failliesement tot gevolg. Maakt men nu weer dezelfde fout door van Griekenland te eisen dat het zijn schulden maar moet blijven afbetalen, terwijl men weet dat die situatie niet houdbaar is. Zelfs niet nadat alle banken al 70-80% hebben afgeschreven op hun vorderingen op Griekenland. Ondertussen is de hele schuld in handen van de Europesche belastingbetaler en zullen de Grieken uiteraard ervoor kiezen om tegen deze economische bezetting te vechten. 
Het is slechts een kwestie van tijd voordat ze zullen besluiten deze "herstelbetalingen" niet meer over te maken en zichzelf failliet zullen verklaren. Voor ons financiele systeem zal dat niet veel meer uitmaken, immers die hebben hun verlies al genomen. Maar de Europesche belastingbetaler zal natuurlijk de pineut zijn. Op dat moment zal ook de vraag zijn of Portugal dezelfde weg als de Grieken zullen volgen en zich zullen bevrijden van de Europesche economische bezetting, misschien zelfs wel gevolgd door de Ieren.


De rest van Europa zal hier de prijs voor moeten betalen. Echter landen als Italie en Spanje kunnen deze rekening helemaal niet betalen. Op dat moment is ook duidelijk dat elke vorm van steun aan deze landen kansloos is en zal op dat moment ook niet eens meer mogelijk zijn. Ook grote landen als Frankrijk hebben nu een president die nog de illusie van groei koestert als oplossing voor de huidige begrotingsproblemen, gesteund hierin door vele economen, terwijl het zo duidelijk is dat dat een onmogelijk weg zal zijn. 


Echte groei steunt op 3 pilaren, nml een efficiente allocatie van middelen, technologische ontwikkeling en vertrouwen. Met de huidige politiek hameren ze minimaal 2 van deze pilaren in gruzelementen. Door de huidige politieke keuzen vlucht het grootste deel van het geld weg in de zogenaamde veiligste vluchthaven. De vergoeding hiervoor is echter lager dan de huidige inflatie en zo wordt er op grote schaal kapitaal vernietigd. Dit wordt weer aangevuld door de ECB omdat deze een financiele crisis probeert uit te stellen en politici de kans te geven orde op zaken te stellen, wat uiteraard niet zal gebeuren. 
Echte maatregelen worden pas genomen als het al te laat is, zo is het altijd al geweest en zo zal het nu ook zijn. Door dit beleid vind er dus op gigantische schaal een misallocatie van financiele middelen plaats. 
Daarnaast hopen we allemaal dat de groei terugkomt en steunt een groot deel van de bevolking een politiek van niet te hard bezuinigen en hervormen omdat ze hopen dat als je maar lang genoeg wacht groei vanzelf terugkomt en de problemen minder worden. Hopen idd. Maar er echt in geloven, dat doet natuurlijk niemand en vertrouwen is dan ook ver te zoeken op dit moment en zal onder de huidige politiek dan ook niet terugkeren en daarmee dus ook niet de groei waar men zo op hoopt. 


Elk land, waaronder Nederland, heeft ondertussen tekorten die groter zijn dan de nu al achterhaalde 3%. In de huidige omstandigheden is die 3% grens al veel te hoog, omdat deze gebaseerd is op groei. Met gevolg dat de schulden van overheden groter en groter worden en daarmee de misallocatie van geld ook vergroot wordt. De overheidsschulden die nu al niet houdbaar lijken worden dus door de huidige politiek elke maand groter en groter en de bezuinigingen en hervormingen die nodig zullen zijn, zullen daardoor ook maar groter en groter worden. De herstelbetalingen die Griekenland, Portugal en Ierland moeten doen voor het mede-veroorzaken van de huidige financiele crisis worden ook steeds groter en groter. Deze landen vergoten nml ook hun schulden met elke maand die voorbijgaat. Een land als Griekenland heeft zelfs op dit moment nog een tekort die 2 keer zo groot is als in Nederland, u kunt dus begrijpen hoe ze daar tegen de huidige bezuinigingen zullen aankijken. 


U ziet dus dat de huidige politiek juist een vicieuze cirkel veroorzaakt, juist omdat men bang is er een te veroorzaken door nu niet de huidige politiek van groei te voeren !
Een mooie angst-paradox waar het leven vol mee zit. Juist door te handelen naar iets waar men bang voor is, zal men juist veroorzaken dat waar men bang voor is.


De Griekse president Karolos Papoulias zal naar verwachting in de loop van de middag de fractieleider van de grootste politieke partij in het parlement vragen een regering te vormen. Hoe dat moet gebeuren is na verkiezingen van zondag nog totaal onduidelijk. Het Griekse politieke landschap is volledig omgeploegd en vooral de partijen die tegen verdere bezuinigingen zijn hebben veel stemmen gewonnen.Met ruim 99% van de stemmen geteld is het maandag aan het eind van de ochtend duidelijk dat de twee traditionele grote politieke partijen zondag door de kiezers in Griekenland hard zijn afgestraft voor het bezuinigingsbeleid van de afgelopen twee jaar. Het centrumrechtse Nea Demokratia, ND, van Antonis Samaras verloor bijna de helft van de stemmen en komt uit op 18,9%. De sociaaldemocratische Pasok verliest zelfs twee derde van zijn aanhang en houdt nog slechts 13,2% over.
Samen komen deze partijen op 149 zetels, twee te weinig voor de absolute meerderheid in de Vouli. Nea Demokratia krijgt 58 zetels plus de bonus van 50 zetels voor de grootste politieke partij, Pasok komt uit op 41 zetels.
Syriza
Het linksradicale Syriza is met 16,7% de grote verrassing. Deze partij verdrievoudigde zijn aanhang vergeleken met de vorige verkiezingen van oktober 2009. Verder haalden de populistische rechtse Onafhankelijke Grieken met 10,6%, de communisten met 8,5% de fascisten met 7,0% en de Democratisch Links met 6,1% voldoende stemmen om over de kiesdrempel van 3% te komen.
Politieke analisten gaan er van uit dat er alleen mogelijk een kans is dat ND en Pasok een coalitie kunnen vormen met Democratisch Links. Een dergelijke regering moet op korte termijn beslissen over miljarden aan aanvullende bezuinigingen. Overigens heeft met name Samaras voortdurend laten weten grote twijfels te hebben over het nut van verdere voorzetting van het harde bezuinigingsbeleid.
Drie dagen
Volgens de Griekse grondwet krijgt Samaras als leider van de grootste partij nu drie dagen de tijd een coalitie te vormen. Hij wordt vanmiddag door president Papoulias ontvangen. Samaras was degene die steeds sterke aandrong op vervroeging van verkiezingen. Hij heeft inmiddels al toegegeven dat de Griekse bevolking zijn verzoek om een sterk mandaat niet heeft gehonoreerd. De vervroeging van de verkiezingen lijkt de politieke situatie in het land alleen maar moeiljjkker te hebben gemaakt.
Lukt het Samaras na drie dagen niet een regering te vormen dan mag Alexis Tsipras van Syriza het drie dagen proberen. Faalt ook hij dan is voormalig minister van financiën Evangelos Venizelos als leider van Pasok aan de beurt. Pas na die drie pogingen ontstaat er volgens de grondwet ruimte voor de president zich meer actief met de politieke situatie te bemoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten