Populaire berichten

maandag 11 juni 2012

100 MLD steun aan Spaanse Banken

De hulp aan die spaanse banken is erg slechts nieuws, want we kunnen nu alleen hervormingen opleggen aan de banken zelf en niet de overheidsfinancieen, wat natuurlijk ook moet. Is dus een voortzetting van de negatieve spiraal.

Vele media vertellen dat de financiele markten blij zijn met de steun en dat daarom de beurzen zo omhoog gaan. Maar laat je niet in de luren leggen met deze onzin. Ook de financiele markten hebben door wat voor rampzalig plan dit weer is.

Tijdens het schrijven is de Spaanse rente alweer geklommen naar 6,44% en de Italiaanse tot bijna  6% !

Het begon met onze steun aan de Grieken:


Door grove blunders van europesche politici stond Italie korte tijd op klappen:


Door deze fout te herstellen en flinke bezuinigingen/hervormingen in Italie, steun van de ECB werd dit weer even tijdelijk rustiger. Allemaal maatregelen die niks anders deden dan tijd kopen, terwijl er een oplossing verzonnen moest worden, die er uiteraard nog steeds niet is.

Ondertussen word steeds duidelijker hoe alles waar ik in mijn betoog meer dan een jaar geleden over schreef zich nu ontwikkeld en steeds erger wordt:


Ik sloot mijn eerste betoog over hoe onze steun aan Griekenland juist een crisis zou veroorzaken af met:

"Een economische schok die de komende jaren in de wereldeconomie kan komen door bv een recessie in China, zal gevolgen hebben die niet te overzien zijn. Nu Griekenland failliet laten gaan, houd de gevolgen zoals uitgelegd binnen perken, zal overheden met steun van burgers dwingen tot echte hervormingen en het vertrouwen en economische groei herstellen." 

Ondertussen rommelt het in China, VS, Z-Amerika, India !! In China wordt men steeds banger voor een harde landing. En in de VS zal er een gigantische krimp zullen komen van de overheidsuitgaven na de Presidentsverkiezingen. Het enige wat de economie van de VS overeind houd.

En in de plaats dat europesche politic er van leren, hebben ze het gepresteerd om het dit weekend gewoon nog erger te maken !
We blijven alles en iedereen maar met miljarden steunen, ten koste van alles. En waar men tot nu toe nog iig hervormingen ervoor terug eiste, geeft met nu 100 mld steun ! aan Spanje zonder daar iets voor terug te vragen ! van de pot gerukt zijn ze !
Ik was altijd van mening dat Europa misschien nu voorop loopt in de crisis, maar hier wel als sterkste uit ging komen omdat wij door een gemeenschappelijke munt als eerste gedwongen worden om te hervormen en maatregelen te nemen die al 10 jaar gelden ! genomen hadden moeten worden. 
Maar zelfs dat lijken ze nu na te laten. Met deze laatste steunmaatregel wordt zelfs dat van tafel geveegd. Ierland begint ook al te piepen en wil zijn voorwaarden heronderhandelen ! De nieuwe Griekse regering zal weer extra minutie hebben om ook andere voorwaarden te onderhandelen. De onbeschaamde knulligheid van de europesche politiek is gewoon beschamend. (maar de illusie dat wij burgers slimme mensen moeten kiezen om de zaken te regelen omdat de gewone bevolking daar te dom voor is wordt hardnekkig in stand gehouden en wordt paradoxaal vaak zelfs erger in dit soort tijden ! , terwijl 70% tegen steun aan Grieken was en het dus bij het juiste eind had) 

Ondanks alle waarschuwingen en de duidelijke ontwikkeling dat het onze steun is die juist deze crisis veroorzaakt, hebben ze het dus gepresteerd om het dit weekend maximaal te verneuken. Het zal weer een nieuwe duw zijn in de viceuze cirkel waar we nu inzitten. Juist alle maatregelen die genomen zijn omdat men zo enorm bang is voor die vicieuze cirkel zijn juist de oorzaak van diezelfde vicieuze cirkel en ze maken deze steeds sterker en sterker !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten