Populaire berichten

vrijdag 1 juni 2012

Alarm over energievoorziening Griekenland

- binnenkort liggen de inkomsten van de griekse overheid boven die van hun uitgaven exclusief de renteaflossingen. Dan zouden ze gek zijn als ze zichzelf niet failliet zouden verklaren ! Ik had het wel geweten als ik Griek was !
De Griekse energie-autoriteit slaat alarm over de energievoorziening in het land. Volgende week moet crisisberaad worden gehouden om te voorkomen dat de levering van elektriciteit en gas stilvalt.De Griekse overkoepelende energie-autoriteit, RAE, wil volgende week crisisberaad houden om een meltdown in de voorziening te voorkomen. 'RAE neemt crisisinitiatieven om ineenstorting van het gas- en elektriciteitssysteem te voorkomen', aldus vrijdag de directeur van RAE, Nikos Vasilakos.
RAE zegt dit besluit te hebben genomen nadat gasbedrijf Depa heeft gedreigd de leveringen aan de elektriciteitscentrales stil te leggen als de openstaande rekeningen niet worden betaald. Openstaande rekeningen en achterstanden in betaling bij alle bij de energievoorzieningen betrokken bedrijven dreigen het systeem onderuit te halen.
Verstoringen
Eerder dit jaar gaf de directie van elektriciteitsbedrijf DEI al aan dat verstoringen van de leveringen dreigen als de trojka van EU, IMF en ECB niet zou toestaan dat het bedrijf een financiële noodinjectie krijgt. DEI kampt met grote verliezen door openstaande rekeningen van failliete bedrijven er burgers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.
De problemen zijn nu vooral acuut omdat de door de staat gerunde overkoepelende operator voor de elektricteitsmarkt, Lagie, met meer dan €300 mln aan tekorten kampt en niet meer in staat is onafhankelijke elektriciteitsproducenten te betalen.
Rusland
Griekse kranten melden dat gasbedrijf Depa de overheid in een brief heeft gemeld dat het na 22 juni niet meer in staat zou zijn te betalen voor gasleveranties uit Rusland. Van al het gebruikte gas in Griekenland wordt 80% geleverd door Gazprom uit Rusland.
Gezondheidszorg
Ook in de Griekse gezondheidszorg zijn de problemen door financiële tekorten hoog opgelopen. De staatsverzekeraar in de zorg kampt met zulke grote tekorten dat ziekenhuizen onvoldoende betaald worden. Daardoor hebben artsen vaak al maanden geen salaris meer ontvangen. Ook krijgen apothekers geen vergoedingen meer voor de medicijnen die ze leveren. Daardoor zouden er alleen al in Athene tientallen apotheken over de kop zijn gegaan.
De Associatie van Apothekers in Attica, in en rond Athene, heeft deze week besloten alleen nog medicijnen te leveren als patiënten contant de volledige rekening betalen. Dit betekent dat grote groepen burgers die zich dat niet kunnen veroorloven verstoken blijven van veelal noodzakelijke medicijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten