Populaire berichten

zondag 22 juli 2012

DerSpiegel: Geduld IMF met Grieken is op


- We hebben het al vaker gelezen en het bleek nooit waar te zijn en slechts loze dreigementen. Maar ondertussen is het nu iedereen wel duidelijk dat we niks redden met onze steun aan Griekenland. De stekker zal er toch een keer uitmoeten.

DerSpiegel: Geduld IMF met Grieken is op
Het Internationaal Monetair Fonds IMF wil geen hulp meer aan Griekenland geven, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. Als dat klopt, kan Griekenland in augustus of september niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen en volgt mogelijk een vertrek uit de euro.
Volgens Der Spiegel heeft het IMF de Europese leiders in Brussel op de hoogte gebracht van zijn voornemen.
Binnenkort beslissen de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF of Griekenland genoeg maatregelen neemt om zijn overheidstekort terug te dringen. Vertegenwoordigers van EU, ECB en IMF (de trojka) brengen deze week een bezoek aan Athene.

Kapitaalinjectie

SP en PVV willen opheldering van het kabinet over het artikel in Der Spiegel. Ook woordvoerders van VVD en CDA willen een reactie van het kabinet. Minister De Jager zegt dat Nederland het bericht van de trojka afwacht.
Volgens het Duitse weekblad staat nu al vast dat Griekenland er niet in slaagt om zijn schuldenlast in 2020 terug te brengen tot 120 procent van het bruto nationaal product, zoals vereist is.
Als Athene meer tijd nodig heeft om dat doel te bereiken, is een extra kapitaalinjectie nodig van 50 miljard euro. De regeringen van de eurolanden zijn echter niet bereid om nog meer geld in de Griekse economie te pompen, zegt het blad.

Hogere rente 

De druk op Griekenland is de laatste dagen opgevoerd. Zo stopte de ECB vrijdag met het rechtstreeks financieren van Griekse banken. Die kunnen nu alleen nog terecht bij hun eigen centrale bank waar ze een hogere rente moeten betalen.
Door het verhaal in Der Spiegel zal de druk op de Griekse regering verder toenemen.

Besmettingsgevaar

Het risico voor de andere eurolanden van een uittreden van Griekenland uit de muntunie, wordt volgens Der Spiegel "beheersbaar" genoemd. Maar om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden, wordt de geldkraan pas dichtgedraaid als het nieuwe noodfonds ESM in werking is getreden.
Dat zal pas na 12 september zijn, omdat die dag het Duitse hooggerechtshof zich nog over het ESM moet uitspreken.
De Griekse overheid moet op 20 augustus 3,8 miljard euro terugbetalen aan de ECB. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten