Populaire berichten

zaterdag 28 juli 2012

ECB neemt misschien verlies op Griekenland'


- Alle europesche banken hebben al 70% verlies genomen en nu dus misschien ook de centrale banken. En wie gaat dat betalen ? juist, wij. Hoe men het nog kan omschrijven als het voorkomen van een faillissement terwijl dit natuurlijk gewoon een faillissement is, is mij een groot raadsel. Daar gaan alle mooie beloften dat het slechts leningen zijn en we onze steun terug gaan krijgen. Uiteraard wist iedereen dat allang.ECB neemt misschien verlies op Griekenland'

BRUSSEL - De Europese Centrale Bank (ECB) en nationale centrale banken van eurolanden nemen misschien verliezen op hun leningen aan Griekenland, in een laatste poging om het land binnen de eurozone te houden.

Foto:  AFP
Dat schrijft persbureau Reuters vrijdag op basis van uitspraken van anonieme Europese diplomaten.
Eerder moesten private kredietverstrekkers grote afschrijvingen doen op hun Griekse staatsleningen, als onderdeel van een tweede reddingsactie voor Griekenland.
Dit is echter niet genoeg gebleken om de dreiging van een faillissement en een vertrek uit de eurozone van het land weg te nemen.

Afschrijvingen

Het plan is om de schulden van Griekenland met 70 tot 100 miljard euro terug te brengen door afschrijvingen op leningen uit de officiële sector, zoals de ECB, nationale centrale banken en mogelijk ook landen. Daarmee zouden de schulden van Griekenland op 100 procent van het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) komen.
Volgens de diplomaten is de voorkeur dat de ECB en nationale centrale banken opdraaien voor de kosten, in plaats van nationale overheden. Als landen moeten afschrijven op de leningen lijden belastingbetalers directere verliezen, wat politiek gevoelig kan liggen.
Tegelijkertijd zullen sommige nationale centrale banken en de ECB door de afschrijving misschien wel moeten worden geherfinancierd.

Beginfase

De plannen zouden zich nog in een beginfase bevinden. Maar er is een breed besef dat er harde ingrepen nodig zijn om het land weer solvabel te maken. Eén van de diplomaten acht de kans dat er een schuldreductie plaatsvindt uit de officiële sector 70 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten