Populaire berichten

vrijdag 20 juli 2012

Griekse obligaties niet geldig als onderpand


- Werd tijd natuurlijk. Want indirect financierden ze gewoon de tekorten van Griekenland. Want de Griekse overheid geeft nieuwe leningen uit die niemand wil hebben, maar wel gewoon door Griekse banken worden gekocht. Deze plaatst ze immers weer bij de ECB als onderpand voor verse cash. Belachelijk trucje natuurlijk. Gelukkig kan de ECB niet teveel verliezen aan en stoppen ze iig weer tijdelijk met deze ongein. Het blijft natuurlijk een soap, je weet al hoe het gaat eindigen, maar elke week wordt het verhaal weer gerekt en gerekt.

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten om Griekse staatsobligaties tijdelijk niet meer te accepteren als onderpand voor andere leningen. De maatregel geldt vanaf 25 juli en zal pas worden herzien als de zogenoemde trojka met nieuwe bevindingen over de situatie in Griekenland komt, zo liet de ECB vrijdag weten. Op 25 juli loopt een inkoopprogramma van de ECB af.
De beslissing heeft directe gevolgen voor Griekse banken, die het Griekse staatspapier veel aanbieden aan de ECB als onderpand voor nieuwe kredieten. Deze banken kunnen in de tussentijd hun financieringsbehoefte ledigen bij de Griekse centrale bank, aldus de ECB. De leningen die via de nationale centrale bank verstrekt worden zijn voor de banken vaak iets duurder dan die van de ECB.
De trojka, bestaand uit inspecteurs van de Europese Unie, de ECB en het Internationaal Monetair Fonds, begint komende week aan de officiële inspectie van de stand van zaken wat betreft de bezuinigingen en herstructureringen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor miljardenleningen. Griekse media suggereren dat het rapport van de trojka pas eind augustus klaar zal kunnen zijn.
Meer tijd
Verscheidene Griekse politieke spelers hebben de afgelopen tijd al gesuggereerd dat Griekenland de draconische bezuinigingsmaatregelen niet op tijd kan doorvoeren. Het land wil hiervoor meer tijd krijgen dan aanvankelijk was afgesproken.
De ECB heeft dit jaar al een keer eerder de beslissing genomen om Griekse staatsobligatie niet langer als onderpand te accepteren. Die beslissing werd na een week weer herroepen, omdat Griekenland toen een akkoord bereikte met private schuldeisers over het afschrijven van een deel van de schulden van het land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten