Populaire berichten

woensdag 8 augustus 2012

S&P houdt rekening met Grieks faillissement in loop van dit jaar

Kredietbeoordelaar S&P houdt er rekening mee dat Griekenland dit jaar nog in betalingsproblemen komt. Daarom verlaagt S&P de outlook van stabiel naar negatief. Een afwaardering zou betekenen dat Griekenland de default-status krijgt en als failliet wordt beschouwd.


S&P lichtte zijn beslissing woensdag toe in een uitgebreide verklaring. De kredietbeoordelaar meent dat de Griekse regering in het najaar € 7 mrd extra financiering van de eurolanden nodig heeft. Griekenland dreigt zijn begrotingsdoelen niet te halen en komt in acute financiële problemen als delen van de noodlening dan niet worden uitbetaald.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de eurolanden kunnen een dreigend bankroet van Griekenland alleen voorkomen als ze extra geld lenen en de condities versoepelen, aldus de kredietbeoordelaar. S&P gaat ervan uit dat de regering in Athene er niet in slaagt de opgelopen achterstanden dit jaar nog in te halen.
Het IMF gaat ervan uit dat de Griekse economie in 2012 en 2013 bij elkaar 4 à 5% krimpt. S&P waarschuwt ervoor dat de krimp wel eens 10 à 11% zou kunnen zijn. Daarbij komt dat extra bezuinigingen de economische situatie van Griekenland nog eens verder doen verslechteren. De kredietbeoordelaar berekent dat de staatsschuld in 2013 boven de 170% van het bbp uit komt.
De regering moet begin september een plan voor € 11,5 mrd aan extra bezuinigingen rond hebben, zo is met het inspectieteam van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank afgesproken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten