Populaire berichten

zaterdag 15 september 2012

Griekenland wil hulp van ECB

- En er is ALWEER consensus dat Griekenland ALWEER meer tijd krijgt. Want dan is alles weer beter ? En zo wordt de belangrijkste regel van de ECB, geen directe monetaire financiering, weer omzeild en financieren de Grieken hun tekorten via hun banken bij de ECB. Het is uiteraard niks meer dan een politiek trucje zodat politici in noord-europa kunnen volhouden dat er geen 3e steunpakket is gegeven, terwijl dit natuurlijk wel gedaan zal worden. Dan is het geen liegen, maar slechts een halve waarheid en dat mag kennelijk. Echter op 31 juli 2001 wordt gemeld dat wij belastingbetalers gewoon gerand staan voor de toekomstige verliezen bij de ECB.
http://geengeldnaargriekenland.blogspot.nl/2011/07/bevestiging-herfinanciering-ecb.html

De Griekse regering wil dat de ECB en de Griekse centrale bank helpt om een financieringsgat te dichten. Daardoor zouden de Grieken niet bij de eurolanden hoeven aan te kloppen voor extra steun.


Premier Antonis Samaras van Griekenland zegt in een interview met de Wasghinton Post dat hij president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) om deze steun heeft gevraagd.
In dat interview doet Samaras verslag van een gesprek dat hij onlangs met Draghi had. 'We hebben gesproken over de behoefte aan liquiditeit. Dat is voor ons een voorwaarde voor het lang verwachte herstel.'
Uitstel
Samaras heeft eerder aangekondigd dat hij twee jaar uitstel wil van het hulpprogramma van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dan zou hij niet in 2014 maar pas in 2016 het begrotingstekort onder de 3% hoeven te brengen.
Dat betekent dat de Griekse regering meer geld nodig heeft dan in de noodleningen was voorzien. Samaras stelde echter voortdurend dat hij de eurolanden niet om een derde steunpakket zou vragen.
Centrale bank
Uit het interview met de Amerikaanse krant blijkt dat hij dit financieringsgat denkt te kunnen dichten met steun van de ECB en de Griekse centrale bank. Deze route heeft Samaras in augustus ook al gebruikt toen Griekenland staatsleningen moest aflossen die in handen waren van de ECB.
Het is mogelijk dat de Griekse regering kortlopende staatsleningen uitgeeft die volledig door de Griekse banken worden opgekocht. Deze staatsleningen brengen de banken dan weer onder bij de Griekse centrale bank die in ruil daarvoor liquiditeitssteun aan de banken verleent.
Deze zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) komt niet voor risico van het eurosysteem, maar de ECB moet er wel toestemming voor geven. Portugal, die onlangs ook uitstel kreeg, gebruikt dezelfde route om een financieringsgat te dichten.
Truc
Premier Mark Rutte heeft nadrukkelijk gezegd dat hij een derde steunpakket voor Griekenland niet zou steunen. Wel achtte hij het mogelijk dat Griekenland uitstel krijgt en dat er 'een truc' wordt gebruikt om de financiering rond te krijgen.
Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei dit weekend na een EU-beraad op Cyprus dat Griekenland meer tijd mag krijgen om de begroting op orde te krijgen. 'Maar de bezuinigings- en hervormingsmaatregelen mogen niet vertraagd worden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten