Populaire berichten

maandag 17 september 2012

Trojka betwijfelt haalbaarheid Griekse doelen


- Goh, en nu moeten we doen alsof we verrast zijn zeker ? Ze hadden in 2014 al een begrotingsoverschot verwacht van 4,5% ?????????? Je wordt belazerd waar je bijstaat.
Maar nu pas in 2016 dus. Dus het moment dat de Grieken zelf zullen beslissen om de stekker eruit te trekken. Want waarom zou jij als Griek nog langer luisteren naar de financiele dictatuur vanuit Europa, als de europesche belastingbetaler ondertussen alle schulden in handen heeft en niet zijzelf ? Waarom zou je alles nog afbetalen als je land in de puinhopen ligt met een jeugdwerkloosheid van 50% en verhalen dat mensen hun medicijnen niet meer kunnen krijgen ? Dan steek je je dikke vinger op naar de europesche belastingbetaler en pak je die 4,5% overschot en geef je dat uit aan je eigen bevolking. Het feit dat ze dan niet meer kunnen lenen op de internationele markten doet er niet toe, dat kunnen ze nu toch al niet en met een begrotingsoverschot in 2016 (yeh right!) zal dat ook niet meer nodig zijn.

De trojka van internationale kredietverstrekkers gelooft niet langer dat Griekenland zijn financiele doelstellingen kan halen, meldde het Duitse Handelsblatt zondagavond.
"Tot nu toe gingen de kredietverstrekkers uit van het principe dat Griekenland in 2020 een duurzaam schuldniveau zou bereiken. Maar dit is niet langer haalbaar", stellen bronnen binnen de trojka, die bestaat uit afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.
De kredietverstrekkers gingen er, op basis van het huidige EUR130 miljard bedragende reddingsprogramma, van uit dat de staatsschuld van Griekenland in 2020 tot ongeveer 120% van het bruto binnenlands product zou dalen, tegenover het niveau van 161% van het bbp dat dit jaar waarschijnlijk wordt bereikt.
Maar het 120%-niveau kan alleen worden behaald wanneer Athene in 2014, exclusief schuldbetalingen, een primair begrotingsoverschot heeft van 4,5% van het bbp en volgens de bronnen zal dit niveau pas in 2016 bereikt worden.
Griekenland onderhandelt momenteel met zijn kredietverstrekkers over het uitstellen van de doelstellingen met twee jaar. De trojka komt naar verwachting in oktober met een evaluatie over de voortgang van de hervormingen. Op basis van deze uitkomst wordt beslist of en wanneer Griekenland een nieuwe uitbetaling krijgt uit zijn steunpakket.
(Dit artikel werd eerder gepubliceerd door Agence France Presse en is vertaald en bewerkt in het Nederlands door Dow Jones Nieuwsdienst)
©Dow Jones

Geen opmerkingen:

Een reactie posten