Populaire berichten

vrijdag 26 oktober 2012

Grieks tekort nog groter dan gedacht

- Vraag me dan altijd af, wie dat dan dacht ? Zelfs politici moeten nu wel weten dat Griekenland failliet gaat. Niemand durft echter wat omdat ze geen ballen hebben en zoals altijd in dit soort kwesties weten ze dus niet hoe ze hier mee om moeten gaan.
Kon het volk zelf er maar over stemmen, dan was er tenminste een beslissing genomen en had men deze soap eindelijk gecanceled.


Griekenland heeft nog meer geld nodig dan eerder deze week werd verondersteld. Er zou nog een gat te dichten zijn van €30 mrd.


Dat cijfer zou ter sprake zijn gekomen tijdens een vergadering in Brussel van de Eurogroup Working Group, een werkgroep van die de vergaderingen van ministers van financiën van de eurozone voorbereidt.
Volgens persbureau Reuters is daar op basis van de voorlopige bevindingen van de trojka gesteld dat Athene nog een financieringsgat heeft van €30 mrd. Eerder deze week werd in Brussel het getal van €16mrd à €120 mrd genoemd. Reuters zegt zich te baseren op direct betrokkene.
Schuldtabel
In de discussies draait veel om de zogenaamde schuldtabel. Uitgangspunt was steeds dat Athene de staatschuld in 2020 moest hebben gereduceerd tot 120% van het bruto binnenlands product. 'Dit wordt nu eerder 136%, en dat op basis van een positief economisch scenario dat voorziet in een primair overschot op de begroting een terugkeer van de groei van de economie, en privatisering', aldus de betrokkene.
Volgens de oude plannen zou Athene in 2014 een overschot op de primaire, of lopende, begroting van 4,5% van het bbp moeten hebben. De trojka van inspecteurs van EU, IMF en ECB heeft nu ook een berekening gemaakt hoe de financieringsbehoefte uitpakt als Athene tot 2016 uitstel krijgt om die 4,5% te bereiken.
Geen akkoord
In Athene is ook nog steeds politieke onenigheid over de te nemen maatregelen. In principe zijn de Grieken met de trojka overeengekomen dat ze voor €13,5 mrd aan begrotingsmaatregelen nemen om het tekort terug te dringen. Maar één van de twee gedoogpartners van de regering wil niet instemmen met de voorgestelde hervormingen van de arbeidsmarkt. De partij Dimar verlangt dat de regering opnieuw hierover gaat onderhandelen met de trojka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten