Populaire berichten

maandag 1 oktober 2012

Zes jaar recessie in Griekenland

Voor Griekenland dreigt een zesde jaar van recessie. In de begroting voor 2013 wordt uitgegaan van nog meer krimp.


Dit blijkt uit begrotingsstukken die zijn uitgelekt via persbureau Reuters. In de stukken wordt uitgegaan van een krimp voor de Griekse economie in 2013 met 3,8 à 4%.
Neerwaartse spiraal
Het zou betekenen dat de economie zes jaar op rij krimpt, met bij elkaar een kwart. Griekenland zit in een neerwaartse spiraal van verdere bezuinigingen en economische krimp.
Minister van financiën Yannis Stournaras bespreekt vandaag met de trojka van inspecteurs van EU, IMF en ECB de begrotingsvoorstellen. De trojka moet akkoord gaan met de Griekse saneringsmaatregelen voor er een bedrag van €31 mrd van een eerder toegekende lening wordt overgemaakt.
Primair overschot
Griekenland zou volgend jaar een primair overschot op de begroting moeten hebben. In de boeken staat nu een plus van 1,1% van het bbp. Voor dit jaar mocht het primaire saldo uitkomen op een tekort van 1,0%, maar dat wordt waarschijnlijk een min van 1,5%.
Een primair overschot betekent dat de lopende uitgaven kleiner zijn dan de inkomsten. Het begrotingstekort bestaat dan louter uit renteverplichtingen op de oude staatsschuld.

Een bevestiging voor mijn oorspronkelijke betoog, waarom zou je je nog langer laten onderdrukken door de Trojka als je een primair overschot hebt ? De kapitaalmarkt kunnen ze nu ook niet op, dus wat dat betreft veranderd er toch niks. Zo laten wij ons steeds meer en meer gijzelen door de Grieken, tot het moment komt dat wij geen poot meer hebben om op te staan en de Grieken alles zullen bepalen !
Als ze nu failliet gaan, zal een grote last ook bij de Grieken zelf liggen. Griekse banken zullen failliet gaan. Er is dus een goede motivatie voor Griekenland om de crisis zoveel mogelijk uit te stellen. Het geeft de Grieken de tijd om massaal hun geld weg te sluizen (wat nu op grote schaal gebeurt!) en de overheidsschuld over te hevelen naar de Europese belastingbetaler. De motivatie om terug te willen betalen zal met het verloop van de tijd alleen maar kleiner en kleiner worden, omdat de Grieken steeds minder belang zullen hebben om de schulden terug te betalen. De last komt immers steeds meer bij ons te liggen. De gewonde Griekse burger voelt zich helemaal niet verantwoordelijk voor de huidige situatie. Die legt de schuld bij corrupte politici en Europa. Dat ze geen belasting betalen en veel te vroeg met pensioen gaan is geen oorzaak, dat is hun recht. Hoe langer deze situatie duurt hoe meer we in gijzeling komen van de Grieken en hoe minder we te eisen zullen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten