Populaire berichten

dinsdag 6 november 2012

Bailout zwartspaarders en Russische mafia


- Dan weet u waar uw belastinggeld heen gaat.

Cyprus is niet alleen een financiële nachtmerrie. Het is ook een geopolitieke tijdbom.

Duitsland legt weer een pijnplek bloot

Uitgerekend door de buitenlandse geheime dienst van Duitsland (BND) is onlangs een vernietigend rapport uitgebracht over Cyprus in het kader van de aanstaande noodzaak om deze eilandstaat van de financiële ondergang te redden, uiteraard door Europa en dus in belangrijke mate door Duitsland. Het rapport van de BND is ronduit vernietigend. Cyprus is een belastingparadijs voor zwartspaarders en andere belastingontduikers.

Rijke Russen

Vooral rijke Russen hebben op Cypriotische banken het ongekend hoge bedrag van 26 miljard Euro gestald en dat is meer dan het gehele bruto binnenlands product van het gehalveerde eiland. Als de banken op Cyprus gered moeten worden - en dat moeten ze nu al- worden in feite Russische staatsburgers gered die slim gebruik hebben gemaakt van de mazen in het Europese belastingnet. Daarnaast biedt het land ruime mogelijkheden om zwart geld wit te kunnen wassen, ondanks dat er wetgeving is die dit verbied en er zelfs institutionele waakhonden zijn om witwaspraktijken tegen te gaan. Maar die blijken te slapen of de andere kant op te kijken.

Belastingparadijs

Met ruim 40.000 postbusfirma’s behoort Cyprus tot de belastingparadijzen voor ondernemingen van de wereld in de beste –of beter gezegd slechtste- traditie van de Kaaiman eilanden en andere exotische oorden. Het is zogenaamd allemaal volledig legaal maar het hoort niet. Vaststaat dat Europa de positie van Cyprus jarenlang heeft geaccepteerd en die in de jaren 70 van de vorige eeuw zelfs mogelijk heeft gemaakt vanwege de gunstige ligging van het eiland richting het Midden-Oosten en Afrika. Cyprus vormt zowel een bufferzone als een schakelstation in het Europese geldverkeer. Daarnaast heeft Cyprus wat olie. Maar die onderzeese bronnen zijn omstreden, want ook door Turkije geclaimd.

Bailout, altijd maar de bailout

Dat Cyprus binnenkort een bailout zal moeten gaan krijgen en die ook daadwerkelijk tegemoet zal kunnen zien staat vanwege het politieke gedrag van Duitsland volledig vast. Met Griekenland als voorbeeld zegt Duitsland consequent maar één ding: geen land de poort van Europa uit. Koste wat het kost en dat kan aardig oplopen. Want ook Cyprus is een klein land met nauwelijks tot geen bijdrage aan de economie van Europa, maar wel met hoge onderhouds- en instandhoudingskosten. Veel bezuinigen is er niet mogelijk. Want daarvoor wonen en werken er te weinig mensen.

Wat te doen?

Het is de vraag wat de Europese regeringsleiders nu gaan doen. Cyprus redden? Dat zullen de Russen bijzonder prettig vinden. En een IJslandje doen richting Rusland lijkt mij een onprettige uitdaging. Dan maar Cyprus verbieden om belastingparadijs te zijn en de bestaande situatie gedogen? Helpt niet. Want officieel mag het nu al niet. Maar gebeurt het toch. Europa zou de olieclaim van Cyprus als onderpand kunnen eisen. Maar dat zullen de Turken tegen willen gaan vanuit hun eigen recht.

Patstelling

Het beste voor Cyprus is om failliet te gaan. Maar dan ontstaat snel weer de angst voor besmetting van andere lidstaten. Het doortik effect van Cyprus richting het ‘thuisland’ Griekenland moet niet onderschat worden. Tegelijkertijd is Griekenland net zo failliet en een beetje meer of minder failliet maakt eerlijk gezegd niet zoveel uit. Wederom leidt de schuldencrisis tot een patstelling in Europa.

Kaartenhuis of kaasschaaf?

Dan maar de boel vooruitschuiven in de hoop dat er vanzelf een oplossing komt. Niet dus. Want Cyprus is in korte tijd in de liquiditeitsval getrapt en komt nu dus geld tekort om de lopende rekeningen te betalen. Uiteindelijk is er altijd een schuldeiser die de stekker eruit trekt en dan is het echt gedaan met de zaak en stort het kaartenhuis in. Cypriotische burgers merken dan in één klap dat ze weer arm zijn. Maar dat is altijd nog beter dan plakje voor plakje naar de armoede te worden geschaafd.

Verzetsdaad

Cyprus zou een verzetsdaad kunnen plegen. Door zich als land te koop aan te bieden aan de hoogste bieder. Formeel kan dat natuurlijk niet. Maar het land is wel feitelijk in bezit van haar burgers en Rusland zal zeker bieden. Cyprus is niet alleen een financiële nachtmerrie. Het is ook een geopolitieke tijdbom.

©Prof. dr. René Tissen (Nyenrode) exclusief voor rtlz.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten