Populaire berichten

woensdag 14 november 2012

Rutte: 'geen zekerheid over steunpakket Grieken'

- Het hoge woord is er eindelijk uit ! Alle leugens van afgelopen jaren over Griekenland worden eindelijk officieel. Men geeft nu eindelijk toe dat er, en waarschijnlijk extra geld naar Griekenland zal gaan !! en dat we een verlies zullen moeten nemen op onze leningen !! Dit na alle heisa over de bezuinigingen en het hoge koopkrachtverlies die veel Nederlanders moeten slikken. 
Waar men eerst beloofde dat elke cent terugkomt, wijst men nu opeens op de risico's van het uitlenen van geld.(DUH!)  Het IMF zet nml al een tijdje grote druk op Europesche overheden om verlies op hun leningen aan Griekenland te nemen omdat de situatie nog steeds onhoudbaar is. (Dat het IMF betrokken is bij de leningen aan Griekenland was een belangrijke eis van Nederland, dat zou nml terugbetaling garanderen, oh de ironie)
Dat wordt dus extra bezuinigen in de toekomst en dat terwijl ze de crisis juist aan het vergroten zijn op deze manier.


Rutte geeft geen garanties dat er geen derde steunpakket voor Griekenland komt of dat er geen bilaterale schulden worden kwijtgescholden.


Dat antwoordt premier Mark Rutte op vragen die hij woensdagmiddag in de Tweede Kamer krijgt over Griekenland. Rutte erkent dat er een risico is dat de Griekse schuldencrisis Nederland geld gaat kosten. 'Dat is altijd het geval als je geld uitleent', aldus de premier.
Kritiek van Pechtold
Volgens D66-leider Alexander Pechtold betekent dit een breuk met de Rutte van voor de verkiezingen. Pechtold legde de premier een uitspraak van minister van Financien Dijssebloem (PvdA) voor dat er grote risico's zijn dat Nederland al zijn geld niet terugkrijgt.
Begrotingsregels
Het nieuwe kabinet versoepelt de begrotingsregels. Anders dan in Rutte 1 is een afwijking van 1%-punt of meer in het terugdringen van het begrotingstekort, geen reden om opnieuw in te grijpen. Verbetering van het structurele begrotingssaldo, een criterium dat de Europese Commissie hanteert, is volgens Rutte pas achteraf vast te stellen.
Gezonde overheidsfinanciën
De ankers voor het begrotingsbeleid  zijn de Europese regel dat het tekort onder de 3% moet liggen en ombuigingen van nog eens €16 mrd in 2017, aldus Rutte. Dit laatste bedrag is afkomstig van de ambtelijke werkgroep begrotingsruimte. Volgens Rutte worden de overheidsfinancien hiermee op lange termijn gezond gemaakt.
Ook bij het overdragen van bevoegdheden aan de Europese Commissie signaleert Pechtold een breuk met de Rutte van voor de verkiezingen. Rutte zegt volmondig dat te willen doen voor het begrotingsbeleid en voor de vorming van een bankenunie op termijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten