Populaire berichten

zaterdag 1 december 2012

Moody's verlaagt rating noodfondsen

- Bij onze zuiderlijke broeders waar de socialisten aan de macht zijn, hebben ze het niet zo op kapitaal. Dat overheden in Europa teveel schulden hebben dankzij de vrijgevigheid van decennia lang socialistische cadeautjes uitdelen doet daar weinig aan af. De crisis is alleen de schuld van de banken. Uiteraard is het gewoon allebei. Waar banken moeten saneren, afstoten en terugbetalen zouden overheden in Europa dat ook moeten doen. De realiteit is natuurlijk anders. Door de crisis in Zuid-Europa kan ook Frankrijk goedkoop lenen, goedkoper dan normaal het geval was geweest (net als de rest van Noord-Europa) en dit zorgt dat er geen druk vanuit de markten is om te hervormen in Frankrijk, wat uiteraard net als in alle andere landen noodzakelijk is.
Alhoewel Fra+Dui samen 40% van de Euro-economie zijn en dus een belangrijke invloed hebben op de kredietwaardigheid, zijn Spanje en Italie samen 25% van de Euro-economie. Ondanks dat geloven we nog steeds in de illusie van steun.
Ook Spanje krijgt tot 100 mld steun voor zijn bankwezen, zonder dat daar hervormingen van de overheid tegenover staan om zijn staatsfinancien op orde te krijgen. Wat de overheid in Spanje uit zichzelf doet, zou genoeg zijn. Dit is natuurlijk onzin. Het tekort is daar nog steeds zo'n 6% met te optimistische schattingen voor de economische groei, net zoals in Griekenland al jaren gebeurd.
Zie hier iig de eerste stap naar het domino-effect cq besmettingsgevaar van de crisis door onze steun aan Griekenland en andere landen/banken. Ironisch genoeg juist om dat eigenlijk te voorkomen. 

Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van het Europese noodfonds ESM met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1.


Naast het permanente noodfonds ESM, werd ook het tijdelijke fonds EFSF afgewaardeerd naar Aa1. Voor beide fondsen blijven de vooruitzichten negatief.
Een belangrijke reden voor de afwaardering is de eerdere afwaardering van de kredietsstatus van Frankrijk. Moody's stelt dat de stabiliteit van de noodfondsen sterk afhankelijk is van de stabiliteit van de landen die eraan bijdragen. Aangezien Frankrijk na Duitsland het meeste bijdraagt aan beide fondsen, zag Moody's voldoende reden voor een 'downgrade'.
Obligaties
Noodfonds EFSF zag zich onlangs gedwongen de emissie van driejarige obligaties te annuleren vanwege de afwaardering van Frankrijk door Moody's. Volgens interne regels mag het noodfonds alleen stukken uitgeven als die 100% zijn gegarandeerd door lidstaten met minstens een even hoge rating. Na de downgrade van Frankrijk was dat niet meer het geval. De EFSF kon nog wel eenjarig papier uitgeven. Met de afwaardering van het noodfonds zelf is de rating weer gelijk aan die van Frankrijk waarmee er geen beperking meer geldt voor de uitgifte van obligaties.

Een nadeel van de downgrade van de noodfondsen is dat ze duurder uit kunnen zijn op de markt als ze obligaties plaatsen. Via deze emissies wordt noodsteun voor Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje gefinancierd.
Onterecht

Directeur Klaus Regling van beide noodfondsen vindt de downgrade van het ESM onterecht, omdat dit fonds een heel andere kapitaalstructuur heeft dan de EFSF. Hij noemt het oordeel van Moody's 'moeilijk te begrijpen'. Regling wijst erop dat de EFSF geheel op garanties van de eurolanden is gebaseerd, maar dat die eurolanden in het ESM daadwerkelijk kapitaal hebben gestort.

Volgens Regling houdt Moody's 'onvoldoende rekening met het uitzonderlijk sterke institutionele raamwerk, de politieke committering en de kapitaalstructuur.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten