Populaire berichten

zondag 23 december 2012

Politici leren niet

- Mooi stukje waarin gemeld wordt dat de 17,5 mld voor Cyprus uiteraard ook weggegooid geld is, maar toch gegeven wordt omdat het nodig is om ook Griekenland te redden.
Zo is er dus weer via een omweg extra geld gestort in die beerput. Het houd maar niet op.....


21 DEC 2012
Weldenkende mensen vragen zich af politici weleens wat leren. Het lijkt er met Cyprus niet op.  

Plunder gewoon de pensioenen

Om de levensduur van de eigen banken nog een beetje te kunnen rekken heeft Cyprus de afgelopen weken besloten om een aantal lokale pensioenfondsen te plunderen voor een voorlopig totaalbedrag van 300 miljoen euro. Deze pensioenfondsen hebben met het mes op de keel toegezegd over de brug te zullen komen, uiteraard in de vorm van nieuwe leningen die in ieder geval de schijn van terugbetaling hoog moeten houden. Net zoals Nederland deed, beweert ook Cyprus dat er ooit aan deze leningen geld verdiend zal gaan worden.

In afwachting van de pot met geld

Geen weldenkend mens die deze constructie kan beschouwen als een gezonde manier van herstel van de overheidsfinanciën in relatie tot het verwaarloosbare - maar niettemin scherp krimpende - BBP van Cyprus. Men probeert op het mooie half - eiland wanhopig het ene gat in de schatkist met het andere te dichten, in afwachting van de begeerlijke pot met geld die door Europa is toegezegd van 17,5 miljard euro. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan het BBP van Cyprus en dan weet ieder weldenkend mens - maar niet Europa- dat er iets mis is met de gekozen oplossing. Even zo vrolijk wordt geroepen dat het met Cyprus wel goed komt.

Daar heb je het IMF weer

Nu dreigt echter het IMF roet in het eten te gooien, namelijk door alleen deel te willen nemen aan het Cypriotische redding pakket als er ook schulden van private beleggers worden kwijtgescholden, vergelijkbaar met Griekenland. Hoewel ik zelf groot voorstander ben van het kwijtschelden van schulden werkt de IMF eis niet. Want óf alle beleggende partijen nemen genoegen met een ‘haircut’, of géén van de partijen.

De pijn moet eerlijk verdeeld worden

Een selectieve ‘haircut’ van één of enkele partijen die geschoren worden, schept rechtsongelijkheid en werkt daarom niet. Het IMF had moeten aandringen op een brede Noord- Europese schuldenconferentie voor Zuid-Europa. Dat durven ze echter niet aan, óf ze snappen het niet.

De belastingbetaler betaald het gelag, hoe dan ook

Duitsland wil al helemaal niets weten van het kwijtschelden van schulden. Want Duitsland dreigt in dat geval tientallen miljarden af te moeten boeken en wel recht in het gezicht van de Duitse belastingbetaler (die zijn of haar buik al helemaal vol heeft van dit soort fratsen).

Slecht voorbeeld doet goed volgen

Min of meer kokhalzend is Duitsland akkoord gegaan met een eenmalige –unieke- kwijtschelding van een deel van de Griekse staatschulden. Maar daar moet het bij blijven, aldus Minister van Financiën Wolfgang Schaüble. Dat het kwijtschelden van een deel van de staatschulden Griekenland op termijn helemaal niet helpt –alleen cosmetisch- is iedereen allang weer vergeten. Bij Cyprus gaat het ook niet werken.

Koopt Rusland Europa, of is Europa crimineel?

Om het IMF een beetje tegemoet te komen is nu het idee ontstaan om Rusland een bijdrage aan het reddingsplan van Cyprus te laten leveren van zo’n 5 miljard euro. Dat is een schijntje vergeleken met de omvangrijke pot met zwart geld die welgestelde Russen bij de banken op Cyprus hebben ondergebracht. Europa moet de Russen te vriend houden, nietwaar? Vriendschap mag wat kosten, voeg ik er enigszins cynisch aan toe. Ieder weldenkend mens krabt zich nu achter de oren, maar niet Europa. Gewone mensen knipperen met hun ogen bij het idee dat Europa een zwart geldnest en witwaspraktijken laat voortbestaan.

Altijd weer de banken

Van het reddingsplan van 17,5 miljard Euro wordt zo’n 10 miljard rechtstreeks overgemaakt aan de banken en dat is nodig om - u raad het goed - de Griekse banken voor omvallen te behoeden. Die zijn in de afgelopen jaren al keer op keer omgevallen en zijn recent helemaal uitgekleed in het kader van de actie ‘selectieve kwijtschelding’ en dus moet koste wat het kost voorkomen worden dat Cyprus de bananenschil van de regering Samaras wordt. Diezelfde regering spreekt openlijk over 2013 als het ‘make or break’ jaar voor Griekenland waarin een Grexit nog steeds aan de orde is als het jaar financieel gezien ook maar een heel klein beetje tegenvalt. Laat staan dat Cyprus zich aandient met megaverliezen.

Waar blijft de goede oplossing?

Het Europese beleid van schuldhulpverlening door schuld stapelen is verkeerd, volledig verkeerd. Cyprus biedt dé kans voor Europa om het wanbeleid van Europa richting Griekenland om te zetten in een vertrouwenwekkend beleid richting Cyprus en daarmee de gehele eurozone. In plaats daarvan wordt er binnenkort weer geld overgemaakt, uiteraard nadat wederom een rituele regendans van Europese regeringsleiders en ministers van financiën heeft plaatsgevonden, waarschijnlijk meerdere. Weldenkende mensen vragen zich af politici weleens wat leren. Het lijkt er met Cyprus niet op.

© Prof. dr. René Tissen (Nyenrode) exclusief voor rtlz.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten