Populaire berichten

vrijdag 21 juni 2013

ECB weigert Griekse schulden door te rollen

- Ja, die zien de bui natuurlijk ook al hangen..........

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de uitbetaling van noodsteun aan Griekenland eind juli stopzetten tenzij Europese leiders een financieringstekort van 3 tot 4 miljard euro weten op te vullen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times donderdag op basis van ingewijden.
Het tekort in het steunprogramma van in totaal 172 miljard euro kwam aan het licht nadat centrale banken weigerden de Griekse staatsobligaties die zij bezitten 'door te rollen'. Daarbij worden oude obligaties afgelost en worden er nieuwe verstrekt met gelijke waarden. Het tekort dwingt de Europese ministers van Financiën naar alternatieven te zoeken. Volgens een van de ingewijden is zelfs een nieuw steunpakket niet uitgesloten.

- "Gelukkig" blijven wij ons belastinggeld overmaken, wetende dat we het niet meer terug gaan zien. Bezuinigen we toch gewoon wat extra ?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat er nog altijd vanuit dat er volgende maand kan worden besloten tot de uitkering van het volgende deel van de hulpleningen aan Griekenland. Dat heeft een woordvoerder van het fonds laten weten.
Hij reageerde op mediaberichten dat de bijdrage van het IMF aan de steun op losse schroeven zou staan. De Financial Times meldde donderdag dat er een gat van 3 tot 4 miljard euro in de financiering van het Griekse steunprogramma zou zijn ontstaan, omdat Europese centrale banken weigerden Griekse obligaties te herfinancieren. Hierdoor zou het voor het IMF onmogelijk kunnen worden nieuwe steun te verlenen, aangezien het fonds alleen geld uit mag keren aan overheden die hun financiering voor minstens een jaar rond hebben.
De IMF-woordvoerder wees erop dat de toezichthouders van Europa en het IMF eind deze maand verder gaan met de evaluatie van het steunprogramma en de vorderingen in het economische beleid van Griekenland. Als dat onderzoek voor eind juli wordt afgerond ontstaat geen financieringsprobleem, stelde hij.
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet donderdagavond weten dat de financiering voor Griekenland voor het komende jaar gegarandeerd is. ,,Tot verdere uitbetalingen wordt besloten op basis van de evaluatie die in juli wordt afgerond'', gaf hij aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten