Populaire berichten

maandag 24 juni 2013

Verdere afschrijving Griekse schuld nodig

- De volgende afschrijving gaat europees belastinggeld kosten. We hebben griekenland gered van faillissement om zogenaamd de financiele stabiliteit te redden. Maar banken moesten 70% afschrijven (dus wat hebben nou precies voorkomen ??) en nu worden de schulden van andere landen die al te hoog zijn nog hoger door de volgende afschrijving. De crisis zal zich langzaam verder verspreiden.

De Griekse staatsschuld moet nog verder worden afgeschreven, want het zal zeer moeilijk worden voor Griekenland om de schuld naar acceptabele niveaus te verlagen over de komende jaren. Dat heeft de Duitse topeconoom Peter Bofinger gezegd tegen het Griekse Real News.
Hij is een belangrijke economische adviseur van bondskanselier Angela Merkel.
Volgens Bofinger moet deelname van overheden aan de afschrijving van Griekse schulden geen taboe zijn. Een eerdere afschrijving trof private partijen als banken en pensioenfondsen, die tot ruim 70 procent van hun kredieten verloren zagen gaan. Bondskanselier Merkel heeft al eens door laten schemeren dat een verdere afboeking van Griekse schulden tot de mogelijkheden kan behoren.
De Duitse econoom gaf verder aan voorlopig geen herstel te verwachten van de Griekse economie. Ook herhaalde hij zijn standpunt dat in de Europese crisislanden een belasting moet worden opgelegd aan de rijken omdat de bezuinigingen door overheden nu vooral arme mensen zouden raken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten