Populaire berichten

vrijdag 21 juni 2013

Worden problemen in China ook weer onze problemen ?

Samenvattend

Steun aan de Grieken zal ervoor zorgen dat de staatsschulden in Europa blijven groeien en op het moment dat het onvermijdelijke zal gebeuren, te groot zijn om een gigantische crisis te voorkomen. De staatsschuld van Griekenland zal volledig in handen zijn van de Europese belastingbetaler die kan fluiten naar zijn geld. Ook de sterke landen zullen in de problemen komen. Een economische schok die de komende jaren in de wereldeconomie kan komen door bv een recessie in China, zal gevolgen hebben die niet te overzien zijn. Nu Griekenland failliet laten gaan, houd de gevolgen zoals uitgelegd binnen perken, zal overheden met steun van burgers dwingen tot echte hervormingen en het vertrouwen en economische groei herstellen. Hierdoor hebben we hopelijk in Europa op tijd onze zaakjes op orde om een volgende recessie in de wereldeconomie aan te kunnen.

Dit schreef ik in mijn openingsartikel op dit blog.
Het worden weer spannende tijden, of zal het lukken om het allemaal weer een paar jaar uit te stellen :-) 
www.iex.nl/Column/106840/China-is-net...

Tot voor kort werden de grote machten uit zowel het westen als het oosten enthousiast toegejuicht. De Fed ging de economie aanwakkeren, en de explosieve groei in China droeg een flink steentje bij aan de wereldwijde groei. Inmiddels liggen de markten vanuit beide kanten onder vuur. Wat de Fed wil is duidelijk, maar wat gebeurt er in China?
Het land kampt ten eerste met een liquiditeitsprobleem. Het begon allemaal voor het Drakenbootfestival. De interbancaire rente (SHIBOR) piekte, iets wat overigens normaal is voor een feestdag. Ditmaal wees het echter op een groter probleem.


Opkomend land kind van de rekening

Het feest is over, vat het Turkse Ceros Securities de wereldwijde economische situatie samen. Opkomende markten bezwijken onder het gewicht van de Fed en de Chinese schuldproblemen, schrijft The Telegraph.

Stilstand
De Turkse lira en de Indiase roepie bereikten een dieptepunt – in Turkije liggen daar overigens ook andere oorzaken aan ten grondslag. De Braziliaanse real bereikte het laagste punt ten opzichte van de dollar sinds vier jaar. De koers van credit default swaps die het risico in Indonesië en Vietnam weerspiegelen, steeg flink. Russische bedrijven moeten het uitgeven van nieuwe obligaties mogelijk uitstellen. In Polen komt de groei plotseling tot stilstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten