Populaire berichten

woensdag 31 juli 2013

Onenigheid in IMF om noodsteun Grieken

- Dat zijn de eersten. Gelukkig houden wijzelf gewoon de goed moed erin ! ;-)

Elf Latijns-Amerikaanse landen hebben eerder deze week niet ingestemd met het uitbetalen van een nieuwe tranche noodsteun aan Griekenland.

Dat meldt persbureau Reuters. De mededeling komt op de dag dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook bekend maakte dat Griekenland volgend jaar nog op zoek moet naar € 4,4 mrd.
De Braziliaanse vertegenwoordiger bij het IMF, Paulo Nogueira Batista, maakte het onthouden van stemming van de elf landen bekend. De opmerkelijke uitspraak van Paulo Nogueira Batista toont de toenemende frustratie aan die heerst bij opkomende landen over de vele leningen aan Europese landen.
Niet terugbetalen
De Latijns-Amerikaanse landen vrezen dat Griekenland niet al zijn leningen kan terugbetalen. 'De implementatie van het Griekse hervormingsprogramma stelt op bijna alle punten teleur', stelde Batista, die naast Brazilië ook tien andere Latijns-Amerikaanse landen vertegenwoordigt bij het IMF. 'Groeiverwachtingen en de verwachtingen van de houdbaarheid van de schuld blijven te optimistisch', zo citeert Reuters Batista. De elf landen onthielden zich dan ook van stemming toen maandag de uitbetaling van € 1,7 mrd aan noodsteun ter stemming werd gebracht.
Rapport
Batista reageerde onder meer op een rapport van het IMF dat woensdag werd gepresenteerd. Daarin wordt gesteld dat als de hervormingen niet op de rails blijven en de Europese regeringen hun steun opzeggen, Griekenland waarschijnlijk niet genoeg geld heeft om het IMF terug te betalen. 'Deze verklaring is een stap verwijderd van het openlijk nadenken over verzuim, of uitstel van Griekse betalingen aan het IMF', stelt Batista.
Tekort
Het IMF stelt in het nieuwe rapport dat er genoeg geld is toegezegd om Griekenland tot en met juli volgend jaar vooruit te helpen. Vanaf augustus 2014 moet er extra geld gevonden worden. Volgens het IMF is het essentieel dat Europese landen Griekenland helpen om in 2014  € 4,4 mrd en een jaar later nog eens € 6,5 mrd te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten