Populaire berichten

dinsdag 13 januari 2015

ECB dreigt geldkraan Griekenland dicht te draaien

- zou dit de stok achter de deur zijn waardoor Europa toch nog onderhandelingsmacht heeft ? Zouden ze daar ook mee dreigen als Griekenland voor een faillissement kiest ? Kan dat wel ? Want herfiancieren hoeft niet als je niet terugbetaalt.

Ja , Griekenland zal dan van de kapitaalmarkt afgesloten worden. Maar gezien hun financieringsoverschot is dat waarschijnlijk voordeliger dan te wachten op hoeveel er vrijwillig kwijtgescholden gaat worden (wat natuurlijk ook gaat gebeuren) . Je hebt als land dan wel weer de vrijheid om alles zelf te bepalen. 


ECB dreigt geldkraan Griekenland dicht te draaien

van onze redactie
De Europese Centrale Bank dreigt de geldkraan voor Griekenland dicht te draaien wanneer het land zich niet langer houdt aan bezuinigingen die met Europa zijn afgesproken. Zo moet het land binnen de eurozone gehouden worden.
  Op 25 januari gaan de Grieken naar de stembus. Wanneer de linkse partij Syriza aan de macht komt, dreigt het land te stoppen met Europese bezuinigingsmaatregelen. Dat meldt persbureau Bloomberg.
  ECB-president Mario Draghi heeft aangegeven dat wanneer de Grieken zich niet houdt aan eerder gemaakte afspraken, hij mogelijk de geldkraan dicht draait. De ECB zou bereid zijn om €30 miljard aan kapitaal terug te trekken, zelfs als dat zou betekenen dat Griekenland in een crisis zou belanden waardoor het land zelfs de eurozone zou moeten verlaten.
  Het is een tactiek waar Ierland en Cyprus ook mee te maken kregen tijdens de Europese schuldencrisis. Wanneer de financiering van de centrale bank dreigt op de droegen, kunnen politici opeens wel in actie komen.
  Sinds 201 heeft de ECB Griekse staatsobligaties met een junkstatus geaccepteerd als onderpand voor leningen, op voorwaarde dat de regering meewerkt aan bezuinigingen en hervorming van de economie.
  Griekse banken hebben €45 miljard van deze ECB-steun op de balans staan. Volgens minister van Financiën Gikas Hardouvelis moet tweederde hiervan opnieuw gefinancierd worden wanneer Frankfurt de steun intrekt.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten