Populaire berichten

dinsdag 13 januari 2015

Prijspeil in Griekenland fors omlaag

- Goh dit had niemand kunnen zien aankomen natuurlijk ? Of is een dalend prijspeil juist heel logisch omdat ze door de euro hun munt niet kunnen devalueren en dus het prijspeil zich moet aanpassen via deflatie ?
Juist, dit was van te voren bekend en is voor de griekse economie heel gezond. Uiteraard niet voor hun staatsschuld. Maar ach, dat is nu ons probleem. 


ATHENE (AFN/BLOOMBERG) - De consumentenprijzen in Griekenland zijn in december fors gedaald. De deflatie in het land was alleen in november 2013 sterker. Dat blijkt uit cijfers die het Griekse statistiekbureau dinsdag bekendmaakte.


Het gemiddelde prijspeil nam, volgens de geharmoniseerde Europese rekenmethode, met 2,5 procent af na een daling van 1,2 procent in november. Economen voorzagen een deflatie van 1,7 procent in december.
De deflatie maakt het voor Griekenland nog moeilijker om zijn torenhoge staatsschuld te dragen. Griekenland heeft met 175 procent van het bruto binnenlands product een van de hoogste schuldenlasten ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten